Stiri: IT&C

Parteneriat între Libra Internet Bank şi Depozitarul Central

09.11.2015

Depozitarul Central a anunţat că Libra Internet Bank a devenit agent de plată al instituţiei, prin intermediul băncii urmând să fie efectuate plăţi de dividende sau alte sume de bani, pentru emitenții de instrumente financiare care vor desemna respectiva instituție de credit drept agent de plată propriu.

“Parteneriatul cu Libra Internet Bank face parte din proiectul Depozitarului Central de a extinde numărul agenţilor de plată prin care se pot efectua plăţi de dividende sau alte sume de bani. Acest demers are ca scop final oferirea unei game variate de opţiuni şi se înscrie în preocupările permanente ale echipei Depozitarului Central de a oferi tuturor clienţilor servicii profesioniste, care să vină în întâmpinarea cerinţelor pieţei”, a declarat doamna Silvia Buicănescu, Director General al Depozitarului Central.

Astfel, începând cu anul curent, ca urmare a modificării cadrului de reglementare aplicabil, emitenții distribuie dividendele şi orice alte sume cuvenite deţinătorilor de valori mobiliare prin intermediul Depozitarului Central şi al participanţilor la sistemul de compensare decontare şi registru.

“Suntem convinși că acest parteneriat reprezintă o colaborare de lungă durată cu Depozitarul Central, pe care îl considerăm un partener de încredere de mulți ani. Noul parteneriat confirmă faptul că ne dorim să contribuim la dezvoltarea pieței de capital și să le oferim clienților noștri servicii de cea mai bună calitate”, a declarat Eugen Goga, Director Libra Internet Bank.

Serviciul de distribuire a dividendelor prin intermediul Depozitarului Central se adresează atât emitenţilor listaţi pe pieţele reglementate, celor tranzacţionaţi pe sistemele alternative de tranzacţionare, cât şi societăţilor care nu mai sunt prezente pe piaţa de capital, dar care sunt preocupate de asigurarea unui tratament corect şi egal al acţionarilor.

Distribuirea dividendelor de către Depozitarul Central se efectuează astfel: pentru acţionarii care sunt clienţi ai unor intermediari participanţi ai Depozitarului Central, plata se face în conturile respectivilor participanţi, care, mai departe, înregistrează sumele cuvenite în numele clienţilor proprii; pentru acţionarii care nu au cont deschis la un intermediar, plata se face direct în contul bancar indicat anterior de acţionar sau în numerar, la oricare din agenţiile sau sucursalele agentului de plată desemnat de emitent.