Stiri: Economie

Parteneriat între MDRAP şi Asociația Orașelor

27.04.2015

Sirma Caraman, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), a participat săptămâna trecută, la Adunarea Generală a Asociației Orașelor din România.

Cu această ocazie, MDRAP și Asociația Orașelor au încheiat un acord de parteneriat pentru viitoarea colaborare interinstituțională în domeniile de activitate ale ministerului.

Cunoaştem foarte bine problemele cu care se confruntă administraţia publică locală, am lucrat mult timp alături de dumneavoastră şi vă asigur că la Ministerul Dezvoltării există o preocupare reală pentru a le rezolva pe cele care ţin de noi. De aceea suntem, astăzi, aici, de aceea am stabilit să semnăm împreună acest acord de colaborare cu Asociaţia Oraşelor”, a declarat Sirma Caraman.

Acordul are la bază preocuparea comună a celor două organizaţii pentru buna funcţionare a administraţiei publice, pentru identificarea unor resurse financiare care să corespundă competențelor transferate la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale, pentru unificarea şi perfecţionarea cadrului legislativ în domeniul administrației publice, pentru asigurarea unui consens în vederea continuării procesului de descentralizare.

Totodată, părţile semnatare au în vedere consolidarea autonomiei locale a colectivităţilor locale prin promovarea măsurilor privind creşterea capacităţii administrativ-financiare şi eficientizarea serviciilor publice pentru creşterea calităţii vieţii în oraşele noastre.

Obiectivele acordului semnat se referă la respectarea principiilor autonomiei locale şi al descentralizării şi creşterea capacității administrative a colectivităților locale, dezvoltarea parteneriatului cu structurile asociative ale autorităților administrației publice locale din România în vederea perfecţionării cadrului legislativ şi instituţional, implicarea Asociaţiei în acţiunile derulate de minister în procesul de elaborare şi dezvoltare a politicilor regionale în vederea diminuării decalajelor economice şi financiare dintre acestea, reforma funcţiei publice şi promovarea performanţei profesionale a personalului din administraţia publică; stimularea absorbției fondurilor externe nerambursabile şi asigurarea consultării autorităţilor administraţiei publice locale la elaborarea politicilor fiscale şi bugetare la nivelul administraţiei publice locale.