Pfizer și IBM au semnat un acord de colaborare pentru dezvoltarea unor soluții inovatoare de monitorizare la distanță a pacienților cu Parkinson, menite să schimbe radical modul în care pacienții primesc îngrijire medicală. Abordarea experimentală se bazează pe un sistem de senzori și dispozitive mobile astfel încât specialiștii să primească în timp real, 24/24, informații privind simptomele pacienților.
Obiectivul final al studiilor este acela de a înțelege mai bine progresul bolii și aderența pacientului la tratament pentru a ajuta specialiștii din domeniu să ia decizii cât mai informate privind terapia pacienților, precum și pentru a proiecta studii clinice în domeniu. De asemenea, parteneriatul are ca scop cercetarea și dezvoltarea de noi terapii pentru Parkinson.
Astfel, sistemul experimental ”Internet of Things” folosește dispozitive conectate pentru a permite măsurarea pacienților la distanță și în timp real.
Proiectul ar putea schimba modul în care sunt proiectate studiile clinice și, de asemenea, ar putea contribui la dezvoltarea de noi terapii pentru Parkinson.
Această afecțiune necesită, în mod special, o ajustare permanentă a medicației, în funcție de progresul bolii și de răspunsul pacientului la tratament. Parteneriatul dintre Pfizer și IBM urmărește să creeze o viziune de ansamblu a stării pacientului, încercând să măsoare cu acuratețe o varietate de indicatori de sănătate, printre care funcțiile motorii, dischinezia, funcția cognitivă, somnul, precum și activități zilnice – modul în care pacientul se îmbracă sau mănâncă.
Toate aceste informații ar putea ajuta medicii să înțeleagă mai bine efectul medicației asupra pacientului pe măsură ce boala înaintează, permițându-le să optimizeze planul de tratament al acestuia și să dezvolte de noi medicamente pentru Parkinson.
Potrivit Oraganizației Mondiale a Sănătății, dereglările neurologice, inclusiv Parkinson, Alzheimer, accidentele cerebrale, scleroza multiplă și epilepsia afectează aproape 1 miliard de familii la nivel global și sunt responsabile pentru 12% din decesele globale.
Multe boli ale creierului, coloanei și nervilor sunt afecțiuni progresive care se înrăutățesc în timp și pot provoca mișcări necontrolate și pot afecta abilitatea de gândire a pacientului. Potrivit Parkinson’s Disease Foundation, aproximativ 60.000 de americani sunt diagnosticați anual cu Parkinson și circa 10 milioane de oameni suferă de această boală la nivel global.
“Avem oportunitatea de a redefini modul în care analizăm rezultatele pacienților și monitorizarea acestora 24/7, prin combinarea expertizei medicale și științifice deținute de Pfizer cu abilitatea IBM de a integra și interpreta date complete prin metode inovatoare”, afirmă Mikael Dolsten, M.D., Ph.D., Președinte Pfizer Woldwide Research and Development.