Stiri: Companii

Parteneriat între WWF și Coca-Cola pentru conservarea luncii inundabile a Dunări

26.06.2014

WWF și Coca-Cola au lansat un parteneriat care are ca obiectiv refacerea și conservarea unor zone umede și lunci inundabile din lungul Dunării și al afluenților săi până în anul 2020. Programul este susținut de Fundația Coca-Cola printr-o investiție de 4,4 milioane de dolari și se desfășoară în șase țări din Europa, printre care și în România.

Astfel, prin noul parteneriat, WWF și Coca-Cola se angajează la reconstrucția zonelor umede din lungul fluviului Dunărea printr-o serie de acțiuni desfășurate în Austria, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria și România. Acestea vor conduce la obținerea a 12 milioane metri cubi de apă – o cantitate care ar umple 4.800 de bazine olimpice.

„Proiectul va conserva și reface aceste zone umede și lunci, vitale pentru oameni și natură. Totodată, încercăm să generăm o mișcare regională care promovează conservarea și refacerea zonelor umede, dar și utilizarea durabilă a apei”, spune Andreas Beckmann, Director Regional la WWF Programul Dunăre-Carpați.”

Ulrike Sapiro, Director of Community and Environment la Coca-Cola în Europa, a afirmat că „Împreună pentru Dunăre” este cel mai amplu program pe care Fundația Coca-Cola îl susține în Europa.

“Lucrăm alături de WWF din 2007, pentru a conserva sursele de apă dulce de pe glob și pentru a face schimbări de impact în companie. Știm bine că apa este o resursă rară. În același timp, e ingredientul principal din produsele noastre. De aceea ne angajăm să eficientizăm continuu utilizarea apei, colaborând cu WWF în stabilirea unorținte ambițioase”, a continua acesta.

În România, lucrările de reconstrucție ecologică se vor desfășura în lungul Dunării, între localitățile Gârla Mare și Vrata, din judeţul Mehedinți. Acest lucru va contribui la stocarea a peste 5 milioane de m cubi de apă în timpul viiturilor de pe Dunăre, la menținerea biodiversității, dar mai ales la refacerea habitatelor necesare peștilor pentru depunerea icrelor.

Pe lângă beneficiile ecologice, proiectul va contribui la refacerea conectivității fluviului cu lunca sa inundabilă, la reducerea impactului inundațiilor asupra comunităților riverane Dunării și la alimentarea locală a pânzei freatice, cu efecte benefice pentru activitățile agricole.