Stiri: Finante

Partidele politice trebuie să depună până pe 11 ianuarie sursele de finanţare

26.12.2016

Competitorii electorali care au participat la alegerile parlamentare din 11 decembrie au ca termen limită data de 27 decembrie, respectiv 15 zile de la data desfășurării scrutinului, pentru depunerea la Autoritatea Electorală Permanentă a documentelor prevăzute de legislația privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

Termenul limită pentru depunerea documentelor privind rambursarea cheltuielilor electorale înregistrate pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie de către competitorii electorali este 11 ianuarie 2017, respectiv 30 zile de la data desfășurării scrutinului.

AEP solicită competitorilor electorali să transmită un email pe adresa finantare.partide@roaep.ro, pentru a se programa în vederea depunerii documentelor, cu cel puțin 24 de ore înainte. Documentele trebuie depuse la Autoritatea Electorală Permanentă și în format electronic.

Totodată, partidele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale au obligația de a restitui candidaților la alegerile locale din acest an, prin intermediul mandatarilor financiari, în termen de 30 de zile de la data rambursării de către Autoritatea Electorală Permanentă, sumele rambursate sau necheltuite, conform contribuțiilor pe care aceștia le-au depus.

Potrivit comunicatului AEP, încălcarea de către partidele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale a obligației de a restitui candidaților sumele de bani necheltuite sau rambursate de către AEP constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei, potrivit legislației în vigoare.

AEP menționează că verificarea restituirii către candidați a sumelor rambursate și/sau a celor necheltuite va face obiectul unor controale desfășurate de către autoritate.