Petrol si gaze

PAS Technologies, procese speciale destinate pieselor critice

01.10.2014

Compania mizează pe investiții în industria aviatică, pentru dezvoltarea susținută a societății. PAS Technologies România a fost înființată la începutul anului 2008, fiind rezultatul parteneriatului strategic dintre compania PAS Technologies Inc. din Statele Unite ale Americii și Cameron România, care era la acea dată principalul client al companiei mamă, de pe piața românească. Noua societate a crescut susținut și a reușit să se dezvolte pe plan local, oferind calitate și încredere partenerilor de afaceri. „Prima unitate de producție a fost înființată în Câmpina în anul 2008, reprezentând, practic, o secție de acoperiri metalice, procese conexe și inspecție nedistructivă, pentru industria producătoare de utilaj petrolier. Ca urmare a succesului deosebit înregistrat deja din primii ani, compania a continuat să investească și din 2011 a fost înființată o a doua secție de producție în locația Ploiești West Park, servind aceeași industrie, înregistrând, de asemenea, o creștere susținută și devenind, în scurt timp, locația de referință a PAS Technologies România”, ne-a declarat Dragoș Grigorescu, directorul general PAS Technologies România S.R.L..

Investiții și produse 

Investiția inițială a companiei din Statele Unite ale Americii s-a ridicat la aproximativ 1,5 milioane de dolari, realizată în prima jumătate a anului 2008. La această finanțare, s-au adăugat investițiile constante pentru utilaje noi și tehnologii de ultimă generație.

Anul curent a adus încă o finanțare semnificativă, iar conducerea companiei spune că, potrivit planurilor interne, pentru perioada 2015 – 2016, este preconizată o altă investiție, de data aceasta de circa 10 milioane de dolari. “PAS Technologies este un element esențial în supply chain-ul clientului și preia responsabilitatea unor procese critice, pe care le execută integral. Conceptul de OneStopShop™ este reprezentativ în acest sens. Indiferent de industria servită, calitatea produselor și serviciilor este asigurată folosind standarde din industria aviatică, lucru care practic garantează respectarea ireproșabilă a cerințelor clientului. Compania are ca obiect principal de activitate execuția de procese și tratamente speciale destinate pieselor critice pentru aplicații pretențioase. Cel mai reprezentativ dintre procesele oferite este acoperirea cu carbură de wolfram (tungsten carbide) prin tehnologia HVOF, care conferă pieselor o rezistență semnificativ îmbunătățită la uzură și coroziune. De asemenea, executăm un proces oarecum similar, folosind însă tehnologia cu plasmă. O a doua arie de competență o reprezintă prelucrările prin așchiere de mare precizie pe material speciale, folosind utilaje CNC de ultimă generație, precum strunjiri, frezări, găuriri, rectificări, și inspecția nedistructivă aferentă: lichide penetrante, ultrasunete, particule magnetice”, ne-a explicat directorul general PAS Technologies România.

Piața din România

În domeniul proceselor speciale, tehnologia de ultimă oră este esența succesului și reprezintă o preocupare permanentă a PAS Technologies România, ne asigură oficialii societății. “Nu numai că suntem în permanență interesați de ce este nou, dar în domeniul nostru de competență chiar suntem deschizători de drumuri și avem câteva aplicații dezvoltate în premieră de către compania noastră. Investițiile preconizate pentru următorii doi, trei ani vor cuprinde utilaje de ultimă generație pentru acoperiri, prelucrări, sudură și inspecție, de asemenea aparatură de laborator și software specializat. Avem deja două sisteme care folosesc roboți și, mai mult ca sigur, numărul va crește.Strategia companiei este de a crește împreună cu clienții, oferind servicii de top în industriile petrolieră și aviatică. Locațiile din România oferă un avantaj competitiv semnificativ, în privința costurilor, însă, mai mult decât atât, PAS Technologies a devenit repede un nume de prestigiu datorită calității ireproșabile și a termenelor de livrare foarte scurte”, ne-a povestit Dragoș Grigorescu.

În ceea ce privește efectele crizei economice, acestea au afectat activitatea PAS Technologies, însă doar pe termen scurt.”Anul 2009 a fost foarte dificil pentru noi. Între iunie și decembrie,  vânzările au scăzut dramatic și, din nefericire, profilul activității noastre nu a permis o reorientare rapidă în piață. Din fericire, lucrurile au început să se îndrepte începând cu ianuarie 2010 și de atunci suntem în creștere neîntreruptă, lună de lună. Ne mândrim cu faptul că în 2009 am implementat un program agresiv de reducere a costurilor, care ne-a permis să păstrăm toți angajații, față de alte companii care au apelat la concedieri masive.Industria producătoare de utilaj petrolier a trecut printr-o perioadă bună în ultimii ani, lucru care s-a văzut și la nivelul nostru. Mai mult decât atât, avantajele competitive pe care le-am oferit clientului nostru au permis acestuia să câștige cote semnificative de piață, lucru care a amplificat creșterea”, declară Dragoș Grigorescu, directorul general PAS Technologies România. 

Planuri de viitor

Anul curent a fost unul important pentru PAS Technologies România, pe 3 iunie compania a avut un eveniment de inaugurare a ultimei investiții, în valoare de 2 milioane de dolari, unde au fost prezenți aproximativ 150 de invitați. Cu această ocazie, societatea a sărbătorit produsul cu numărul 100.000, pentru care a fost comandat un trofeu comemorativ, înmânat clientului principal Cameron în timpul ceremoniei oficiale.

Cu proiecte de amploare finalizate, compania răspunde cu succes la solicitările complexe ale clienților. Prima provocare, în 2008, a fost preluarea părții de acoperiri cu tungsten pentru sertarele de robinet petrolier produse de clientul nostru. La momentul respectiv, lanțul de furnizori existent nu făcea față cererii în creștere constantă și existau întârzieri foarte mari la livrare. Prin realizarea unității de producție din Câmpina, am reușit să rezolvăm problemele de capacitate și să reducem semnificativ termenele de livrare de la șase, opt săptămâni în medie la numai șapte zile. Odată cu înființarea celei de-a doua unități de producție, am preluat o nouă linie de produse cu probleme oarecum similare, unde rezultatele au fost de asemenea spectaculoase”, explică directorul general PAS Technologies România.

Compania a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 11.3 milioane de dolari, iar anul acesta este preconizată o creștere la 15.5 milioane de dolari. “Începând cu 2015, vom iniția o investiție majoră într-un nou proiect pentru industria aviatică, cu intenția de a ridica cifra de afaceri a companiei la 50 milioane de dolari. Compania va continua să investească în România pe termen lung”, ne-a declarat Dragoș Grigorescu, directorul general PAS Technologies România.