Stiri: Social

Certificat COVID iulie 2021

Paşaportul COVID-19: Un nou pas înainte pentru implementarea certificatului de vaccinare

02.06.2021

Paşaportul COVID-19. Certificatul digital al UE privind COVID a ajuns într-o nouă etapă importantă odată cu lansarea sistemului tehnic la nivelul Uniunii Europene. Acesta permite verificarea certificatelor în condiții de siguranță și cu respectarea vieții private.

Certificatul UE a fost propus de Comisia Europeană pentru reluarea călătoriilor în condiții de siguranță în această vară. Acesta va fi gratuit, securizat și accesibil tuturor cetățenilor. Disponibil în format digital sau pe hârtie, acest certificat va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obținut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma unei infecții.

Paşaportul COVID-19. Pilonul tehnic

Astfel, pe 1 iunie, s-a lansat pilonul tehnic al sistemului UE. Creat în doar două luni, portalul UE asigură verificarea caracteristicilor de securitate conținute în codurile QR ale tuturor certificatelor. Acest lucru le va permite cetățenilor și autorităților să aibă certitudinea că certificatele sunt autentice. În timpul acestui proces, nu se schimbă și nu se păstrează date cu caracter personal. Lansarea portalului marchează sfârșitul lucrărilor pregătitoare la nivelul UE.

Din data de 10 mai, 22 de țări au testat deja portalul cu succes. Regulamentul se va aplica de la 1 iulie, însă toate statele membre care au trecut cu succes testele tehnice și care sunt pregătite să elibereze și să verifice certificatele pot începe să utilizeze deja sistemul în mod voluntar.

Ce ţări s-au conectat la portal?

În plus, şapte state membre – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia – au decis să se conecteze la portal și au început să elibereze primele certificate ale UE, în timp ce altele au decis să lanseze certificatul digital al UE privind COVID numai atunci când toate funcțiile vor fi implementate la nivelul întregii țări. Prin urmare, mai multe țări vor începe să utilizeze sistemul în zilele și săptămânile următoare. O prezentare generală actualizată este disponibilă pe site-ul web consacrat acestui subiect.

Paşaportul COVID-19. Următoarele măsuri

Acordul politic de la 20 mai trebuie să fie adoptat în mod oficial de către Parlamentul European și Consiliu. Regulamentul se va aplica de la 1 iulie și, pentru statele membre care au nevoie de mai mult timp, prevede o perioadă de introducere treptată de șase săptămâni pentru eliberarea certificatelor. În paralel, Comisia Europeană va continua să ofere sprijin tehnic și financiar statelor membre pentru a se conecta la portal.

Citeşte şi Paşaport vaccinare COVID: Cum va funcţiona certificatul verde de liberă circulaţie?