PATRES, soluții pentru reglementarea energiei verzi

01.11.2017

Organizația a participat la procesul de consultare publică privind legislația primară în domeniul energetic, concretizat în OUG 24/2017. Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) și-a început activitatea în anul 2014, la inițiativa unui grup de producători de energie din surse regenerabile, nemulțumiți de desele modificări și necorelări ale sistemului legislativ cu realitățile și nevoile producătorilor.

Ca urmare a activității susținute și demersurilor permanente ale organizației în fața autorităților, PATRES a devenit astăzi o organizație patronală reprezentativă, un partener de dialog cu autoritățile, “vocea” producătorilor mici și mijlocii de E-SRE.

„Am început activitatea în urmă cu 3 ani cu speranța că, unindu-ne forțele în cadrul unei asociații, vom fi o singură voce și ne vom putea face auziți, iar demersurile noastre în sprijinul producătorilor de E-SRE, mai ales cei mici și mijlocii, să aibă sorți de izbândă”, ne-a declarat prof. univ. dr. Viorel Lefter, președintele PATRES.

Statutul energiei regenerabile din România

Misiunea PATRES este să promoveze, să susțină, să apere și să reprezinte interesele producătorilor de energie din surse regenerabile din România. De asemenea, organizația promovează un dialog constructiv cu autoritățile cu putere de decizie în domeniu pentru a asigura un cadru legal stabil și predictibil, cooperând cu actorii din domeniu pentru a asigura un mediu de afaceri sănătos în acest sector al economiei.

În prezent, din PATRES fac parte 100 de companii – producători de energie din tot spectrul regenerabilelor care au realizat investiții în sectorul energetic din România de aproximativ 1,5 miliarde de euro – membri ai organizației.

Domeniul energiei regenerabile reprezintă cea mai importantă categorie de investiții din domeniul energetic de după anul 1990, contribuind semnificativ la întărirea rețelelor electrice.

De-a lungul timpului, organizația s-a implicat și a participat la numeroase activități și demersuri pentru îmbunătățirea statutului energiei regenerabile din țara noastră. Acest lucru este foarte important deoarece o treime dintre producătorii de energie din surse regenerabile din PATRES sunt amenințați cu insolvența și falimentul, mulți alți producători reușind cu mare dificultate să-și salveze afacerile.

Drept urmare, PATRES, împreună cu RWEA și RPIA, au solicitat autorităților să acționeze urgent pentru a remedia situația critică în care se află Industria Regenerabilă din România.

De asemenea, organizația a participat la modificarea Legii 123 astfel încât producătorii de E-SRE sub 3 MW să comercializeze energia electrică în mod direct cu furnizorii, a inițiat proiectul prin care depunerea Certificatelor de Conformitate de către producătorii de E-SRE a fost amânată cu 4 luni, s-a implicat în corectarea Legii Contabilității, a solicitat modificarea procedurilor pieței de certificate verzi în regim de urgență, s-a implicat în realizarea campaniei Stopați Falimentul Verde.

Totodată, PATRES a lansat în România, în data de 9 mai 2016, campania „Spune DA energiei eoliene”, prin care s-a urmărit informarea societății românești despre beneficiile sociale, de mediu și economice ale energiei eoliene, precum și a celorlalte surse de energie regenerabilă. Campania a făcut parte dintr-o amplă mișcare europeană, lansată inițial în Spania, la care au aderat Marea Britanie, Italia, Franța și Polonia.

PATRES a participat activ în procesul de consultare publică privind legislația primară în domeniul energetic – care s-a concretizat în OUG 24/2017 – însă a sesizat că, deși există o serie de aspecte pozitive în această ordonanță care modifică Legea regenerabilelor, cum ar fi prelungirea duratei de viață a certificatelor verzi și creșterea marginală a numărului de certificate absorbite anual, mecanismul propus avantajează masiv producătorii integrați și nu aduce lichiditate suplimentară celorlalți producători. În actuala guvernare, organizația a avut întâlniri cu reprezentanți ai Ministerului Energiei, cărora le-a solicitat introducerea de amendamente în proiectul de OUG pentru a se evita distorsiunile de piață între producători.

„În noile condiții de piață – creșterile mari de prețuri la energie pe bursă, de care producătorii din surse regenerabile nu beneficiază datorită prevederilor absurde ale Ordinului 78/2014 – crearea acestor piețe pe OPCOM reprezintă posibilități de tranzacționare a certificatelor verzi pentru furnizori și producătorii din sectorul regenerabilelor, cu precădere a celor mici și mijlocii, mulți dintre ei amenințați cu falimentul”, susține prof. univ. dr. Viorel Lefter.

Soluții pentru reglementarea energiei verzi

România are nevoie de energie regenerabilă, fapt dovedit și în perioada de criză de la începutul acestui an, când aportul regenerabililor a fost considerabil (17-18% din consumul de energie), cu efecte benefice în prețul energiei. De aceea, PATRES solicită autorităților să creeze cadrul de reglementare care să vină în sprijinul tuturor producătorilor de E-SRE.

În plus, PATRES a semnalat, în repetate rânduri, blocajul existent pe piața certificatelor verzi, precum și inegalitățile existente: unii operatori își vând toate certificatele, alții rămân cu ele. Drept urmare, organizația are propuneri concrete în ceea ce privește cadrul legislativ. Printre acestea se regăsesc modificarea legii 220/2008, respectiv impunerea unei cote de minim 50% din certificatele verzi necesare îndeplinirii cotei care să fie achiziționate de către furnizori din piața anonimă centralizată de certificate verzi, indiferent de contractele bilaterale în vigoare; acordarea de Certificate Verzi pentru excedentul de energie; flexibilizarea pieței de energie prin crearea unor produse dedicate E- RES.

„Organizația noastră salută apariția piețelor de certificate verzi în regim anonim, în baza prevederilor OUG24/2017, începând cu data de 1 septembrie, sesizează însă potențiale disfuncționalități în regulamentul care tratează piața spot și piața la termen de certificate verzi”, declară președintele PATRES.

Astfel, începând cu luna septembrie a acestui an, OPCOM a implementat, în baza Ordinului 77/2017 al ANRE,  piața anonimă spot și cea la termen, de certificate verzi. În ambele piețe, criteriul de alocare a ofertelor este în funcție de preț și marca de timp.

„În opinia noastră, singurul criteriu obiectiv de departajare a ofertelor de vânzare și cumpărare este marca de timp, criteriu pe care PATRES îl consideră a fi discriminatoriu și în defavoarea producătorilor mici și mijlocii, care nu vor reuși în acest mod să își vândă certificatele pe această piață”, a adăugat președintele organizației.

În aceste condiții, precum și în cazul actual de existență a unui excedent uriaș de certificate verzi, producătorii mici și mijlocii independenți sunt defavorizați.

„În concluzie, solicităm Statului Român un cadru legislativ predictibil și condiții de piață adecvate pentru a ne putea desfășura activitatea, a ne recupera investițiile și pentru a demonstra că România este o țară europeană matură din punct de vedere al mediului investițional și al problemelor climatice”, a mai spus președintele PATRES.

Planuri de viitor

Reprezentanții PATRES participă activ la conferințele organizate de asociațiile de profil și de publicațiile de specialitate, în calitate de speakeri sau participanți cu intervenții și luări de poziții.

Participarea la astfel de evenimente are numeroase avantaje, participanții având posibilitatea de a se adresa autorităților prezente, să expună problemele cu care se confruntă, să vină cu solicitări/propuneri și să afle care sunt noutățile în domeniu. Conferințele creează cadrul optim pentru dezbateri necesare și constructive, precum și posibilitatea de networking.

PATRES susține și promovează conferințele de specialitate, apreciind demersul și efortul organizatorilor

De curând, PATRES a participat la conferința anuală Ziua Energiei Brașov, dedicată investitorilor din sectorul regenerabilelor, organizată de REPOM – membră a PATRES, sub coordonarea directă a PrimVicepreședintelui organizației patronale, dl. Martin Moise.

„Consecvenți scopului nostru, vom continua să milităm, cu propuneri concrete, pentru un cadru legal corect și care să sprijine producătorii de E-SRE, nu să le creeze piedici în desfășurarea activității”, menționează prof. univ. dr. Viorel Lefter, președintele PATRES.

Astfel, în perioada următoare, PATRES va susține – în cadrul dezbaterilor la Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților – amendamente la OUG 24/2017 în sprijinul producătorilor mici și mijlocii.

De asemenea, în atenția PATRES pentru viitor, se regăsesc și flexibilizarea pieței de energie prin crearea unor produse dedicate E-RES, anularea ordinului ANRE 78/2014 care obligă producătorii să vândă energia la cantități constante, promovarea conceptelor inovative, precum cel de cuplare a mai multor producători în centrale virtuale, participarea la cadrul de reglementare pentru persoane fizice care vor dezvolta centrale cu Pi sub 100 kw; demersuri/acțiuni de informare a populației față de beneficiile consumului de energie verde.

 

 

Citiți și despre:

  • Topul celor mai mari companii producătoare de energie regenerabilăTopul celor mai mari companii producătoare de energie regenerabilă Piața de energie regenerabilă va ajunge la 2 miliarde de dolari în anul 2025. Nimeni nu se mai îndoiește de faptul că energia verde înregistrează progrese remarcabile. Estimările arată că piața de energie […]
  • O afacere de succes: salcia energeticăO afacere de succes: salcia energetică Energia verde este un domeniu atractiv pentru investitori. Energiile regenerabile reprezintă un domeniu extrem de atractiv pentru oamenii de afaceri, în condițiile în care costurile de producție nu sunt […]
  • Potențialul României privind energia geotermalăPotențialul României privind energia geotermală Care sunt zonele din țara noastră, cu potențial ridicat pentru energia geotermală? Se vorbește des în ultima perioadă despre importanța susținerii energiei regenerabile, printre cele mai cunoscute tipuri de […]
  • Surse de energie regenerabilăSurse de energie regenerabilă Care sunt principalele surse de energie regenerabilă şi cum funcţionează ele? Surse de energie regenerabilă: Energia verde rămâne şi în 2018 una dintre cele mai dezbătute. La nivel european, în anul 2030, 32% […]
  • România pierde un loc în topul atractivităţii investiţiilor în energia verdeRomânia pierde un loc în topul atractivităţii investiţiilor în energia verde România nu mai prezintă o atractivitate la fel de mare pentru investitorii din domeniul energiei regenerabilă, ţara noastră coborând un loc în clasamentul trimestrial al atractivităţii investiţiilor în acest […]