Stiri: Economie

Rating România 2024

Patronatul Tinerilor Întreprinzători: Programul de guvernare nu include proiecte pentru IMM-uri

17.11.2015

Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România atrage atenţia că programul Guvernului Cioloș nu include niciun obiectiv privind IMM-urile, turismul sau tineretul. În plus, acțiunile planificate ating doar aspecte tangențiale, însă nu strict legate de ceea ce înseamnă prioritățile naționale: creșterea numărului de IMM-uri și crearea de noi locuri de muncă, cu accent în rândul tinerilor.

„Pe scară mai largă, eu aș fi văzut obiective precum transferul de competențe către parteneri privați, dar și realizarea unei strategii naționale Orizont 2030, care să aibă putere și pentru care să răspundă penal fiecare guvern, ca urmare a neîndeplinirii obiectivelor anuale. Mi-aș fi dorit lucruri de substanță, o reformă reală a administrației și a politicilor publice. Tocmai pentru că acest guvern nu va influența scena și alegerile politice, ar fi trebuit să aibă curajul să își asume schimbări profunde. În loc, vedem o frică evidentă de asumare”, a afirmat președintele PTIR, Florin Jianu.

O serie de acţiuni propuse de PTIR pentru activitatea IMM-urilor vizează alocarea a 0,4% din PIB pentru programele pentru IMM-uri, lansarea de noi programe de finanțare, programe de micro-industrializare, fonduri de capital de risc, bancă pentru IMM-uri, mediatorul de credite și simplificare administrativă.

În domeniul turismului, principalele iniţiative de susținere ar putea viza impozitul specific pentru servicii și turism și operaționalizarea Organizației Române a Turismului.

Pe lângă toate acestea, domeniul tineretului trebuie să includă programe de internship, voluntariat și antreprenoriat.