Stiri: Social

Patru universităţi din România, în topul celor mai bune instituții de studii din regiune

13.09.2017

Ţara noastră deţine patru universități clasate în topul celor mai bune instituții de învățământ superior din Europa Centrală și de Est, conform clasamentului Quacquarelli Symonds (QS) 2018, realizat pe baza informațiilor indexate de Scopus, instrument al Elsevier și cea mai mare bază de date de abstracte și citări a literaturii academice peer-reviewed, care include instrumente pentru a urmări, analiza și vizualiza cercetarea academică.

Conform clasamentului, cele mai performante universități din România sunt:

  • Universitatea din București – locul 42
  • Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași – locul 49
  • Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – locul 50
  • Universitatea de Vest Timișoara – locul 64

Primul loc în topul QS Europa Centrală și de Est este ocupat de Universitatea de Stat din Moscova M.V. Lomonosov.

Criteriile care au stat la baza evaluării instituțiilor academice includ numărul de citări în publicații de specialitate per facultate (informații disponibile datorită Scopus), reputația instituției și numărul de studenți și profesori internaționali.

„Rezultatele din ultimii zece ani ale cercetătorilor români, reprezentanți ai comunității academice și științifice locale, au contribuit la consolidarea reputației României ca hub de cercetare ambițios pe plan regional. Calitatea lucrărilor de cercetare desfășurate în multe dintre centrele de cercetare și în Universitățile din România este superioară mediei mondiale, lucru reflectat de frecvența citării lucrărilor semnate de autori români sunt citate în mediul academic. Pentru noi este o prioritate să le oferim cercetătorilor români acces la resurse academice de înaltă calitate, deoarece ne dorim să creăm un mediu prielnic pentru dezvoltarea și schimbul de informații, care vor contribui la progresul științific local,” a declarat Oana Stoian, Account Manager al Elsevier pentru Europa Centrală și de Est.

De asemenea, conform datelor indexate de Scopus, analizate cu ajutorul instrumentului SciVal, numărul de cercetători din ţara noastră, a avansat în ultimul an cu 3.500.

Oamenii de știință români au publicat peste 78.400 articole în ultimii cinci ani, iar principalele domenii de interes ale acestora sunt: inginerie, fizică și astronomie, medicină, știința calculatoarelor și știința materialelor.