Pavarea ecologică a început să fie din ce în ce mai cerută la nivelul pieței autohtone de construcții. Totodată, construcțiile de tip ecologic tind să prindă din ce în ce mai tare la clientul român, favorizând dezvoltarea unei noi piețe pentru materiale de construcții de tip eco.
“În ultimii doi ani construcţiile ecologice au început să prindă contur şi în România, mai ales în cazul amenajărilor peisagistice, unde armonizarea cu mediul înconjurător este obligatorie. Pe lângă efectul estetic al pavelelor ecologice, principalul lor avantaj constă în faptul că evită stagnarea apei provenite din precipitaţii şi permit drenarea suprafeţele pe care sunt aplicate”, a declarat Sebastian Bobu, Directorul Executiv al Symmetrica.
Potrivit afirmaţiilor sale, în ultimii doi ani cererea de pavele ecologice s-a dublat, cel mai des aceste fiind alese pentru spaţiile publice, cu preponderenţă pentru proiectele de parcări. Pe lângă avantajele pe care le oferă acest tip de pavele, unul dintre motivele pentru care cererea a crescut poate fi pus şi pe seama preţului pe metru, cel pentru de pavele ecologice fiind cu aproximativ 10% mai mic decât cel pentru pavele clasice.
“În acest moment, pavelele ecologice ocupă un procent de aproximativ 5% din producţia totală a Symmetrica, ce ajunge la 11.500 m zilnic. Dacă în următoarea perioadă cererea va continua să crească vom lua în considerare mărirea capacităţii de producţie pe acest segment”, a subliniat Bobu.
Symmetrica este o companie 100% românească, producătoare de pavele, borduri şi rigole vibropresate pietonale şi carosabile, într-o gamă variată de forme şi culori.
Prima fabrică Symmetrica a fost inaugurată în 1999 la Vereşti, judeţul Suceava, urmată apoi de unităţile de producţie de la Podu Iloaiei, judeţul Iaşi (2010), şi Bolintin Vale, în apropiere de Bucureşti (2011). În 2012, compania a deschis două noi unităţi de producţie, la Prejmer, judeţul Braşov şi la Şintereag, judeţul Bistriţa.