Slide

Stiri: Finante

PE a aprobat împrumutul de 1,8 miliarde de euro pentru Ucraina

27.03.2015

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 11 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2878

Deputații europeni au aprobat împrumutul de 1,8 miliarde de euro pe care UE intenționează să îl acorde Ucrainei, pentru a ajuta la reechilibrarea pe termen scurt a balanței de plăți. Uniunea Europeană va lua cu împrumut acești bani din surse externe și îi va împrumuta Ucrainei la aceeași dobândă. Creditul va fi condiționat de promisiunea Ucrainei că va face reforme structurale care să rezolve problemele ce au dus la criza actuală.

”Rezultatul votului este un mesaj politic puternic, nu numai către Ucraina, pentru a-i arăta sprijinul puternic al UE, ci și pentru țările care încearcă să ne divizeze în acordarea acestui sprijin”, a spus raportorul Gabrielius Landsbergis (PPE, LT).

Deputații au votat fără amendamente propunerea Comisiei, cu 492 de voturi pentru, 107 împotrivă și 13 abțineri.

Criza economică acută din Ucraina este cauzată de probleme structurale îndelungate, cum ar fi corupția, fiind agravată de conflictul armat din Estul țării, de restricțiile comerciale impuse de Rusia și de escaladarea disputei privind gazele. Ucraina a pierdut accesul la piețele internaționale de împrumuturi, deci nu mai poate împrumuta bani direct.

Comisia Europeană va strânge fonduri pe piața internațională de obligațiuni și le va împrumuta Ucrainei, fără dobândă suplimentară față de ceea ce UE trebuie să returneze creditorilor externi.

Ucraina va trebui să returneze banii în termen de 15 ani.

UE și Ucraina trebuie să stabilească termenii împrumutului într-un memorandum de înțelegere, care să oblige Ucraina să implementeze un program de reforme menit să remedieze slăbiciunile fundamentale acumulate care au contribuit la deficitul actual.

Proiectul de acord include reforme ale administrării finanțelor publice, măsuri împotriva corupției, modificări la administrarea impozitelor, reforme în sectoarele energiei și financiar, măsuri de îmbunătățire a mediului de afaceri.

După semnarea acordului între UE și Ucraina, banii vor merge direct în bugetul Ucrainei. Două treimi din suma agreată vor fi transferate până la sfârșitul anului, iar ultima tranșă în primul trimestru din 2016.