Slide

Stiri: Economie

PE a cerut statelor membre să încheie un acord cu Consiliul privind bugetul pentru 2015

26.11.2014

Parlamentul European a cerut statelor membre să încheie un acord cu Consiliul privind amendarea bugetului Uniunii pe 2014 şi pentru noul buget pentru 2015. Astfel, în dezbaterea de ieri, deputaţii europeni şi-au exprimat dezamăgirea faţă de lipsa unui acord cu Consiliul, cerând voinţă politică din partea statelor membre pentru a rezolva problema facturilor neplătite care se adună continuu.

Discuţiile se vor relua după prezentarea unei noi propuneri bugetare la 28 noiembrie.

”Nu putem înţelege cum a putut Consiliul să petreacă mai mult timp cu propria sa problemă (redistribuţia contribuţiilor statelor membre pe bază de PIB) decât cu realizarea unui buget pentru întreaga Uniune. Avem o obligaţie de a cădea de acord asupra unui buget bun pentru 2014 şi 2015”, a spus Gérard Deprez (ALDE, BE), raportorul pentru bugetul pe 2014.

Deputaţii au insistat asupra nevoii de stabilire clară a sumei care rămâne neplătită din facturile pe 2014 înainte de începe discuţiile pentru bugetul 2015.

”Propunerea noastră este uşor de înţeles: trebuie să plătim ceea ce datorăm. Nu putem amâna plăţile către cetăţeni, organizaţii, studenţi (…). Mai mult de 28 de miliarde în facturi depuse este îngrozitor. Parlamentul este gata să ia în considerare orice propunere pentru a rezolva problema cererilor neplătite. Ceea ce avem nevoie de la Consiliu este voinţa politică”, a precizat Eider Gardiazábal Rubial (S&D, ES), unul dintre raportorii pentru bugetul UE pe 2015

Pentru a rezolva această problemă pe termen lung, deputaţii europeni au cerut CE să prezinte un plan de reducere graduală a sumei facturilor neplătite care a crescut de la 5 miliarde în 2010 la aproximativ 28 de miliarde la sfârşitul lui 2014.

”Nimeni nu înţelege că avem banii, dar nu putem plăti pentru că statele membre preferă să îi păstreze”, a spus celălalt raportor pentru bugetul pe anul viitor, Monika Hohlmeier (PPE, DE).