Stiri: Social

Credite pentru romani

PE alocă fonduri suplimentare pentru refugiați și pentru lupta împotriva terorismului

14.04.2016

Parlamentul European a aprobat un sprijin de urgență în valoare de 100 milioane de euro pentru refugiații din UE, precum și 2 milioane de euro pentru angajarea de personal suplimentar la Centrul European de Combatere a Terorismului de la EUROPOL (ECTC). Având în vedere urgența situației, deputații au folosit o procedură de urgență, definitivată în doar o lună, în cadrul primei rectificări bugetare pe 2016.

„Salut această propunere care permite bugetului UE să ofere sprijin de urgență pe teritoriul UE pentru a combate consecințele umanitare ale actualei crize a refugiaților. Parlamentul a acționat rapid, aprobând repede această modificare bugetară”, a spus raportorul José Manuel Fernandes (PPE, PT), al cărui text a fost adoptat cu 584 de voturi pentru, 64 împotrivă și 33 de abțineri.

Cele 100 milioane de euro pentru ajutor umanitar, destinate fluxului actual de refugiați și imigranți în UE, reprezintă prima parte a noului instrument de Asistență de Urgență (în valoare de 700 milioane de euro), propus de Comisie la 2 martie. Fondurile pot fi utilizate pentru: asistență alimentară, asistență de sănătate de urgență, adăpost, apă, servicii sanitare și de igienă, protecție, educație.

În urma recentelor atacuri teroriste, încă 2 milioane de euro vor fi disponibile pentru a întări personalul din Centrul European de Combatere a Terorismului (ECTC), creat la Europol la 1 ianuarie 2016, ce ar trebui să devină un hub în lupta împotriva terorismului în UE.

Deputații salută faptul că fondurile de sprijin pentru refugiații din UE nu vor fi retrase din programele existente de ajutor umanitar în afara UE, ci vor fi realocate din Fondul pentru azil, migrație și integrare (AMIF).

Ei subliniază că această sumă de 100 milioane euro trebuie înlocuită cu alți bani mai târziu, insistând că ”trebuie avut în vedere un cadru legal și bugetar sustenabil care să permită mobilizarea ajutorului umanitar în UE pe viitor”.