Slide

Stiri: Economie

PE cere o mai bună protecţie pentru produsele tradiţionale

18.09.2015

Membrii Parlamentului European au cerut o mai bună protecţie a indicaţiei geografice pentru produsele europene tradiţionale. Astfel, un raport al Comisiei de Afaceri Juridice ar putea contribui la o mai bună protecţie pentru o serie de produse româneşti precum Covoarele de Cisnădie sau Ceramica din regiunile Corund, Cucuteni, Horezu, Maramureş, Oboga şi Marginea

Deputaţii europeni au anunţat, prin intermediul unei rezoluţii non-legislative votate marţi, faptul că protecţia indicaţiei geografice (GI) ar trebui să cuprindă şi bunurile produse la nivel regional şi local, precum şi produsele artizanale de origine tradiţională, cu scopul de a conserva patrimoniul local şi de a stimula dezvoltarea acestuia. Aceştia au erutComisiei Europene să propună fără întârziere un sistem european unic de protecţie a indicaţiei geografice pentru produsele neagricole.

„Ajutorul Comisiei Afaceri Juridice este binevenit. Acesta reprezintă un prim pas către protecţia europeană a know-how-ului de natură europeană. Este însă în puterea Comisiei Europene să preia cazul , şi sper că va conduce cât de curând la o propunene legislativă europeană, ce face deja parte din dezbaterile Comisiei cu privire la aşteptările de pe piaţa internă pentru luna octombrie”, a declarat raportorul Virginie Rozière (S&D, FR) după vot.

De asemenea, deputaţii PE susţin că mecanismul de înregistrare a produselor ar trebuie să fie „cel mai eficient, simplu, util şi disponibil”, aceştia insitând ca noul sistem să menţină costurile şi birocraţia pentru întreprinderi la un nivel minimum.

Documentul aprobat de Comisia pentru Afaceri Juridice trebuie adoptat de către PE.