Stiri: Social

PE cere statelor europene să accelereze relocarea refugiaților

23.05.2017

Statele UE trebuie să își îndeplinească obligațiile de a prelua azilanți din Grecia și Italia, prioritate având minorii neînsoțiți, afirmă reprezentanţii Parlamentului European. Conform datelor instituţiei, Finlanda și Malta sunt singurele state membre cu obiectivele îndeplinite şi, în acest context, Comisia Europeană trebuie să ia în calcul proceduri de infringement.

“Deputații condamnă faptul că, deși au agreat să mute 160 000 de refugiați din Grecia și Italia până în septembrie 2017, statele membre UE au relocat doar 11% din ceea ce reprezintă obligațiile lor totale (18,770 persoane la 16 mai). Ei consideră lipsa de solidaritate și de împărțire a responsabilității ca fiind dezamăgitoare. În rezoluția susținută cu 398 voturi la 134 și 41 abțineri, Parlamentul cere statelor EU să își respecte angajamentele și să prioritizeze relocarea copiilor fără familie și a altor categorii de azilanți vulnerabile. Deputații subliniază că ”doar un singur minor neînsoțit a fost relocat până acum”, conform unui comunicat de presă transmis de PE.

De asemenea, deputații europeni critică un număr de state membre pentru ”preferințele foarte restrictive și discriminatorii, cum ar fi acordarea relocării doar mamelor singure sau excluderea aplicanților din anumite grupuri naționale, cum ar fi Eritreea, precum și utilizarea unor verificări de securitate foarte extinse”.

Cele mai multe state se află în urmă cu țintele lor. Patru au relocat foarte puțin din cotele ce le revin, iar două nu au participat deloc, spun deputații PE.

Parlamentul European mai spune clar că și în eventualitatea în care nu și-au atins țintele de relocare până în septembrie, statele UE vor continua să transfere aplicanți eligibili. Deputații propun și extinderea schemei de relocare până când se va adopta noul regulament Dublin privind azilul.