Stiri: Social

PE consolidează drepturile minorilor. Ce Directivă au votat deputaţii europeni?

10.03.2016

Deputații PE au susținut noi reglementări care asigură un proces echitabil pentru minorii suspectați sau puși sub acuzare pentru o infracțiune. Directiva europeană, convenită în mod informal cu Consiliul în luna decembrie anul trecut, recunoaște dreptul de a beneficia de asistență juridică și dreptul de a fi însoțit de un tutore (sau oricare alt adult desemnat) pe parcursul procedurilor judiciare oricărei persoane cu vârsta sub 18 ani.

„Textul prezintă un set de drepturi și garanții în cadrul unui model comun European ce privește procese echitabile pentru minori şi urmăreşte să creeze un echilibru între nevoia de a constata responsabilitatea în cazul unei infracțiuni și nevoia de a conștientiza vulnerabilitățile și nevoile specifice minorilor” a declarat Caterina Chinnici, raportor pentru acest proiect.

Noua directivă a fost aprobată cu 613 voturi pentru, 30 contra și 56 de abțineri.

Proiectul de lege urmărește să asigure capacitatea minorilor de a întelege și urmări procesul judiciar și de a nu recidiva. Textul subliniază ca prioritate principală interesului suprem al minorului. De asemenea, directiva include dreptul la o evaluare personală din partea unei persoane calificate și, în cazul privării de libertate, o examinare medicală.

Aşadar, Directiva UE cere statelor membre să asigure că lipsirea de libertate, și în special detenția, s-ar aplica minorilor doar ca o ultimă măsură și pentru cea mai scurtă perioadă de timp, având în vedere circumstanțele specifice cazului. Minorii lipsiți de libertare ar trebui ținuți separat față de adulți, cu excepția cazurilor în care această măsură ar fi contrară cu interesul suprem al minorului.

Directiva trebuie să fie aprobată în mod formal de Consiliu. Odată ce va fi publicată în Monitorul Oficial al Uniunii Europene, statele membre vor avea la dispoziție trei ani în care să transpună directiva în legislațiile naționale.