Stiri: Finante

PE: Corporaţiile trebuie să plăteasca impozite în ţările în care realizează profit

26.11.2015

Parlamentul European cere reforma impozitului pe profit. Instituţia își prezintă ideile despre cum ar putea fi create impozite pe profit mai corecte în Europa, într-o rezoluție votată ieri. Deputații europeni cer statelor membre UE să cadă de acord asupra unor rapoarte obligatorii pentru fiecare țară în parte în care companiile multinaționale să prezinte profiturile și taxele, precum și asupra unei baze comune consolidate pentru impozitul pe profit, unor definiții comune pentru termenii impozitării și transparenței și responsabilității privind reglementările lor naționale de impozitare pentru companii – până acum secrete.

Rezoluția fost aprobată cu 508 voturi pentru la 108 împotrivă și 85 de abțineri.

Deputații europeni susţin că firmele multinaționale ar trebui să plătească taxe acolo unde fac profit. Aceştia cred că actuala competiție privind impozitul pe profit – ce duce la planificare agresivă a taxelor și evaziune, fără un cadru agreat – este dăunătoare.

Pe lângă pierderile de venituri publice, parlamentarii europeni consideră că este incorect ca marile companii să nu plătească aproape nimic din profiturile lor, în timp ce cetățenii și întreprinderile mici și mijlocii trebuie să plătească impozite întregi.

Prin urmare, PE recomandă introducerea unor rapoarte obligatorii pentru fiecare țară în care firmele multinaționale să prezinte datele financiare, inclusiv profiturile, taxele plătite și subvențiile primite. De asemenea, se cere introducerea unor definiții clare privind ”substanța economică” și alți factori care determină facturile pentru impozitul pe profit.