Stiri: Finante

PE creează o comisie specială pentru deciziile fiscale

12.02.2015

Parlamentul a votat astăzi în favoarea creării unei comisii parlamentare speciale pentru a evalua ”deciziile fiscale ale statelor membre și alte măsuri de natură similară sau cu efecte similare”și pentru a face recomandări pentru viitor. Comisia va avea 45 de membri și este creată pentru o perioadă inițială de șase luni.

Comisia va analiza practicile deciziilor fiscale retroactiv de la 1 ianuarie 1991 și va revizui modul în care Comisia Europeană evaluează ajutoarele de la stat în statele membre, precum și în ce măsură statele membre sunt transparente în privința deciziilor lor fiscale. Comisia va mai încerca să evalueze impactul negativ al planificării fiscale agresive, urmând să facă recomandări pentru viitor.

Comisia este creată în urma unei serii de investigații lansate de Comisia Europeană privind deciziile fiscale ale companiilor multinaționale în Luxemburg, Irlanda, Belgia și Olanda.

Planurile comisiei pentru afaceri economice și monetare de elaborare a unui raport ”de anchetă” (non-legislativ, la inițiativă proprie) privind deciziile fiscale vor fi anulate acum pentru că s-ar suprapune cu raportul comisiei speciale.