PE: Produsele agricole ameliorate trebuie excluse de la patentare

17.12.2015

Interzicerea patentării produselor obținute prin tehnici convenționale de ameliorare, cum ar fi încrucișarea este esențială pentru a susține inovația, securitatea alimentară și micile afaceri, se arată într-o rezoluție non-legislativă votată de Parlament European.

Deputații europeni, surprinși de decizia Oficiului European pentru Patente de a permite patente pentru astfel de produse, cer Comisiei Europene să clarifice urgent regulile UE existente și să protejeze accesul amelioratorilor de plante la materialul biologic.

Aceştia subliniază că ameliorarea plantelor este un proces inovator desfășurat de fermieri și de comunitățile de ferme încă de la nașterea agriculturii. Ei susțin că accesul la materialul biologic este vital pentru a încuraja inovația și dezvoltarea unor noi varietăți care să contribuie la securitatea alimentară globală, să combată schimbarea climatică și să prevină monopolurile. Produsele obținute din procese biologice esențiale, cum ar fi plantele, semințele, trăsăturile native sau genele, ar trebui, așadar, excluse de la patentare, insistă ei în rezoluția care a fost aprobată cu 413 voturi la 86 și 28 de abțineri.

PE cere Comisie Europene să clarifice urgent regulile Uniunii Europene existente – mai ales directiva UE privind invențiile biotehnice – și să transmită aceste clarificări Oficiului European pentru Patente (EPO), asigurându-se, astfel, că produsele obținute prin ameliorare convențională nu pot fi patentate.