Stiri: Social

Pensia medie lunară a crescut în primul trimestru al anului

12.06.2015

În primul trimestru al acestui an, numărul mediu de pensionari a fost de 5.332 mii persoane, în scădere cu 14 mii persoane față de  trimestrul precedent, iar raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaților a fost de 10 la 10, potrivit INS.

Pensia medie lunară a fost de 890 lei, mai mare cu 5,1% față de trimestrul precedent, iar pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 886 lei. Raportul dintre pensia medie de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit  şi fără contribuția de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 60,8%
(comparativ cu 62,8% în trimestrul precedent).

Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaților prezintă variații semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariați în Municipiul Bucureşti la 18  la 10 în județul Giurgiu.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanțe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 400 de lei (711 lei în județul Giurgiu față de 1121 lei în Municipiul Bucureşti).

Pensionarii de asigurări sociale dețin ponderea majoritară  (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 88,0% în totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită  de vârstă  a fost preponderent (73,5%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale.

Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parțial ‐ au reprezentat 2,1%