Stiri: Finante

Percheziţii la persoane bănuite că ar fi piratat programe de televiziune

12.10.2015

Poliția Română a efectuat nouă percheziții pe raza municipiului București, la locuințele unor persoane bănuite că ar fi creat un prejudiciu de circa 1,5 milioane euro prin punerea la dispoziția publicului de opere protejate prin drepturi de autor (programe de televiziune) și de utilizare a unor mărci înregistrate fără consimțământul titularilor și spălare de bani.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2013-2015, aceste persoane ar fi creat mai multe pagini de internet, prin intermediul cărora ar fi pus la dispoziția publicului și ar fi retransmis, contra cost, programe ale unor posturi de televiziune cu acces restricționat, fără a avea acordul acestora, încălcând astfel prevederile în materia drepturilor de autor.

Pentru a comercializa dispozitivele speciale de recepție a acestor programe și pentru a încasa sume de bani de la abonați, aceștia ar fi înființat numeroase societăți atât în România cât și în alte state.

Cu ajutorul societăților înființate, persoanele la care s-au efectuat percheziţiile ar fi disimulat tranzacțiile efectuate și ar fi ascuns veniturile obținute din aceste activități ilicite, mare parte din sumele obținute în acest mod fiind reinvestite.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională, estimat până la ora actuală, se ridică la valoarea de 1,5 milioane de euro.

Cele patru persoane sunt cercetate pentru săvâșirea infracțiunilor de punerea la dispoziția publicului de opere protejate (programe de televiziune) și de utilizare a unor mărci înregistrate fără consimțământul titularilor și spălare de bani.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale — Inspectoratul General al Poliției Române.