Stiri: Finante

Buletin electronic 2023

Percheziţii la persoane bănuite de evaziune fiscală. Prejudiciul este de 3,5 milioane euro

02.11.2015

Poliţia Română a efectuat ieri percheziţii la persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani. De asemenea, politiştii au pus în executare 16 mandate de aducere emise pe numele unor persoane bănuite că ar fi cauzat statului un prejudiciu de 3,5 milioane de euro.

La percheziţii au participat peste 200 de polițiști, cu sprijinul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Activitățile s-a desfășurat în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași. Participă și polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Iași, Ilfov și Ialomița.

Cele 16 mandate de aducere sunt emise de Tribunalul Călărași, pe numele unor persoane din București şi din județele Giurgiu, Ilfov, Ialomița și Iași.

Din cercetări a rezultat că, în perioada 2010 — 2013, cele 16 persoane, în calitate de administratori și reprezentanți legali ai 15 societăți comerciale, s-ar fi sustras de la plata obligațiilor fiscale datorate.

Acestea sunt bănuite că ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise în baza unor operațiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli cu achiziția de materiale de construcții și servicii, în valoare totală de peste 2,5 milioane de euro.

Prejudiciul cauzat prin evaziune fiscală este de 1 milion de euro.

După aceea, prin intermediul firmelor controlate, bănuiții ar fi efectuat mai multe operațiuni sau tranzacții financiare, urmărind spălarea sumelor de bani.

Aceștia ar fi efectuat transferuri de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau ar fi rulat banii prin conturile societăților, metodă prin care ar fi fost ascunsă originea ilicită a fondurilor, cauzând un prejudiciu de 2,5 milioane de euro.