Stiri: Finante

Percheziţii la persoane suspectate de înșelăciune și evaziune fiscală

27.05.2016

Polițiștii de la combaterea criminalității organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. din Sibiu au efectuat, ieri, 25 de percheziții în 4 județe, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de aproape 2.000.000 de euro, prin înșelăciune și evaziune fiscală.

Activitățile au vizat destructurarea unui grup infracţional, specializat în comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și înșelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Din cercetări a reieşit faptul că, începând cu anul 2012, membrii grupării ar fi creat un circuit fiscal fictiv pentru a obţine fraudulos compensări şi restituiri de la bugetul de stat, pentru diferiţi beneficiari.

Aceştia ar fi evidenţiat în actele contabile ale firmelor pe care le controlau achiziţii fictive de materiale de construcţii şi ar fi diminuat valoarea reală a taxelor şi impozitelor datorate statului.

De asemenea, părţile sociale ale unora dintre firmele controlate, care acumulau datorii mari, ar fi fost cesionate către persoane nesolvabile, de obicei cu domiciliul într-un alt judeţ, astfel încât să îngreuneze un eventual control fiscal şi recuperarea prejudiciului.

Totodată, prin firme interpuse pe care le controlau, membrii grupării ar fi achiziţionat mărfuri de la parteneri comerciali de bună-credinţă, pe care i-ar fi indus ulterior în eroare, lăsându-le ca şi garanţie de plată bilete la ordin/CEC-uri fără acoperire.