Performanta energetica a cladirilor 2020

Performanța energetică a clădirilor 2020. Cum se va schimba legislația?

15.11.2019

Performanța energetică a clădirilor 2020. Până în luna martie a anului 2020, țara noastră trebuie să transpună în legislația națională Directiva 2018/844/UE privind performanța energetică a clădirilor. Regulamentul va impune constructorilor și proprietarilor de clădiri reguli importante, a afirmat Radu Dudău, director al Energy Policy Group (EPG), think-tank specializat în domeniul energiei și coordonator al proiectului România Eficientă.

Performanța energetică a clădirilor 2020. Printre aceste reguli se numără:

  • obligația de a instala echipamente pentru alimentarea vehiculelor electrice
  • obligația de a instala sisteme de automatizare și control al consumului de energie

O prioritate pentru Uniunea Europeană

„Eficiența energetică a clădirilor este o prioritate a politicilor UE privind energia și schimbările climatice, dar și securitatea aprovizionării cu energie și combaterea sărăciei energetice. Sectorul european al clădirilor este responsabil pentru 40% din consumul final de energie și 36% din emisiile de gaze cu efect de seră. Revizuirea Directivei privind performanța energetică a clădirilor a adus cerințe noi de promovare a infrastructurii de electromobilitate și de introducere de tehnologii inteligente în clădiri, accentuând dimensiunea de sănătate publică și de calitate a vieții pentru utilizatorii clădirilor”, a explicat Radu Dudău, director și co-fondator al EPG.

Performanța energetică a clădirilor 2020. Stații de reîncărcare pentru mașini electrice

De asemenea, prin transpunerea Directivei 2018/844/UE în legislația națională, apare obligativitatea investitorilor/proprietarilor/administratorilor, după caz, de a asigura echiparea clădirilor noi, precum și a clădirilor existente care sunt supuse unei renovări majore, cu puncte de reîncărcare și infrastructură încastrată pentru vehiculele electrice.

Măsura se va aplica clădirilor care au mai mult de zece locuri de parcare. Acest lucru este valabil în cazul în care parcarea se situează în interiorul clădirii sau este adiacentă fizic clădirii.

Performanța energetică a clădirilor 2020. Clădiri noi cu peste 10 locuri de parcare

În cazul clădirilor rezidențiale noi, precum și în cazul renovării majore a clădirilor rezidențiale existente, care au mai mult de zece locuri de parcare, investitorii sau proprietarii acestora, după caz, ar putea fi obligați să asigure instalarea tubulaturii încastrate pentru cabluri electrice pentru fiecare loc de parcare, astfel încât să permită instalarea într-o etapă ulterioară a punctelor de reîncărcare pentru vehicule electrice.

Performanța energetică a clădirilor 2020. Securitatea la incendiu pentru mașini

În plus, la întocmirea proiectului tehnic de execuție și/sau a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, pot fi luate în considerare și aspecte privind securitatea la incendiu asociată vehiculelor electrice și infrastructurii de încărcare; infrastructura de parcare dedicată bicicletelor electrice și mijloacelor de transport destinate persoanelor cu mobilitate redusă; contorizarea inteligentă; facilitarea utilizării bateriilor vehiculelor electrice ca sursă de energie.

Performanța energetică a clădirilor 2020. Controlul consumului de energie

De asemenea, pentru clădirile noi și clădirile existente supuse renovării majore s-ar putea introduce obligativitatea montării unor dispozitive de autoreglare și sisteme de automatizare și control al consumului de energie.

De exemplu, pentru clădirile noi al căror certificat de urbanism a fost emis după data de 10 martie 2020, investitorii vor fi obligați să asigure echiparea acestora cu dispozitive care permit reglarea distinctă automată a temperaturii în fiecare încăpere a clădirii și/sau a unității de clădire, dacă acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic și economic.

Legea nr. 372/2005

Aceste prevederi sunt incluse în proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, pus în dezbatere publică de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, în calitatea acestuia de autoritate competentă. Proiectul transpune la nivel național prevederile Directivei 2018/844/UE de modificare a Directivei 2010/31/UE privind performanța energetică a clădirilor.

Performanța energetică a clădirilor 2020. 8.300.000 de clădiri în România

În România sunt peste 8.300.000 de clădiri. Dintre acestea cele mai multe sunt construite înainte de 1990.

Aceste clădiri au pierderi energetice de 2-3 ori mai mari decât clădirile moderne.

Măsurile de eficiență energetică pot reduce cu până la 40% consumul de energie al unei clădiri.

Energia termică pentru încălzire și apă caldă reprezintă aproximativ 70% din consumul unui imobil rezidențial. Prin izolarea termică corespunzătoare și prin implementarea unor soluții eficiente de încălzire, consumul de energie poate fi redus la jumătate.

Citește și Piața imobiliară din România: Evoluția din 2019

 

 

Citiți și despre:

2 păreri la “Performanța energetică a clădirilor 2020. Cum se va schimba legislația?

  1. Pingback: Aeroport Brasov 2019.  | Jurnalul de Afaceri

  2. Pingback: Dechatlon Targoviste s-a deschis! | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.