Stiri: Energie

Perimetru Han-Asparuh din Bulgaria

OMV Petrom întră în licența de explorare a perimetrului Han-Asparuh din Bulgaria

01.09.2020

Perimetru Han-Asparuh din Bulgaria. OMV Petrom a anunţat că a finalizat tranzacția pentru achiziția participației de 100% în OMV Offshore Bulgaria GmbH de la OMV Exploration & Production GmbH. Astfel, compania întră în licența de explorare a perimetrului Han-Asparuh din Bulgaria. În urma retragerii Repsol, autoritatea de reglementare din Bulgaria a aprobat alocarea participației de 30% a Repsol către ceilalți doi parteneri rămași.

Astfel, participația OMV Petrom în perimetru, prin intermediul OMV Offshore Bulgaria GmbH, este acum de 42,86%, alături de Total (57,14%) în calitate de operator.

Perimetru Han-Asparuh din Bulgaria. Ce spune conducerea companiei?

Peter Zeilinger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Upstream: “Această achiziție este un pas important în strategia noastră de a ne extinde operațiunile Upstream în regiune. OMV Petrom desfășoară activități în Marea Neagră de peste patru decenii ca operator și a dobândit o experiență valoroasă în ceea ce privește apele de mare adâncime în calitatea sa de non-operator în cadrul licenței pentru Neptun Deep din România.”

În 2012, guvernul bulgar a atribuit perimetrul de explorare Han-Asparuh consorțiului format din:

  • OMV (30%)
  • Total (40%)
  • Repsol (30%)

Perimetru Han-Asparuh din Bulgaria. O suprafaţă de 13.819 km²

Perimetru Han-Asparuh este situat în vestul Mării Negre, în Bulgaria, la sud de perimetrul Neptun Deep din România și se întinde pe o suprafață de 13.819 km² cu o adâncime maximă a apei de peste 2.000 m. Activitățile de explorare au început în 2012 și au inclus studii geologice și geofizice precum și forajul a trei sonde de explorare. O campanie extinsă de achiziție seismică 3D a fost finalizată în mai 2020, pe o suprafață de 5.614 km². În prezent, datele seismice sunt procesate și, în funcție de rezultate, joint venture-ul va desfășura activități viitoare de explorare.

OMV Petrom în Marea Neagră

Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a fost demarată încă din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producție pe mare a început în anul 1987. În prezent, OMV Petrom deţine:

  • operațiuni de explorare, dezvoltare şi producţie în apele de mică adâncime (blocul Istria)
  • operaţiuni de explorare în parteneriat cu ExxonMobil în apele de mare adâncime (Neptun Deep)

Producţia de ţiţei şi gaze din apele de mică adâncime (blocul Istria) este de circa 25.000 bep/zi. În 2019, a reprezentat circa 17% din producția grupului în România.

Citeşte şi Cum a evoluat piaţa construcţiilor în prima jumătate a anului?