Slide

Stiri: Finante

Persoanele fizice își vor putea verifica electronic situația fiscală

16.12.2014

Contribuabilii persoane fizice din România își vor putea verifica electronic propria situație fiscală, potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Astfel, Spaţiul Privat Virtual a fost extins la nivel naţional, la trei luni după ce a fost lansat și a funcționat ca proiect pilot, inițial pentru contribuabilii din București și Ilfov.

Spațiul Privat Virtual este un serviciu electronic prin intermediul căruia o persoană fizică își va putea consulta online propria situație fiscală.

“Am mulțumirea că în timpul mandatului am inițiat și pus în aplicare mai multe proiecte de modernizare a administrației fiscale, de încurajare a interacțiunii online dintre fisc și contribuali. Serviciul Spațiul Privat Virtual este unul dintre aceste proiecte, realizat cu buget zero, însă cu multă pricepere și implicare de către specialiștii din MFP și ANAF”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Pentru a accesa „Spaţiul privat virtual”, persoanele fizice vor trebui să se identifice electronic prin certificate digitale calificate sau prin credenţiale de tip nume/parolă, însoţite de coduri de autentificare de unică folosinţă.

Comunicarea electronică în Spațiul Privat Virtual se face atât dinspre contribuabil către ANAF, cât și dinspre organul fiscal către contribuabil.

Contribuabilii au acces la informații privind propria situație fiscală, precum soldul obligațiilor neachitate, decizia de impunere anuală, nota privind obligațiile de plată, care se poate prezenta fie la Trezorerie pentru a efectua plata, fie informațiile din cuprinsul acesteia pot fi utilizate pentru a efectua plata online şi informațiile cuprinse în declarația 112.

În plus, MFP a anunţat că proiectul urmează să fie dezvoltat, extinzându-se categoriile documentelor şi informaţiilor comunicate spre și dinspre contribuabili, iar persoanele fizice se vor putea identifica şi cu alte tipuri de credenţiale, cum sunt telefonul mobil sau cardul de sănătate.