Stiri: Stiri

Perspective optimiste pentru sectorul bancar, în 2014

06.12.2013

Cu toată că multe dintre băncile europene sunt preocupate să-şi mărească pentru anul viitor provizioanele pentru credite neperformante, acestea estimează creşteri ale creditării în majoritatea industriilor, potrivit studiului EY – European Banking Barometer.

Perspectivele pentru sectorul bancar din Europa sunt mult mai optimiste pentru anul 2014, mai mult de jumătate dintre bănci estimând că performanţele lor se vor îmbunătăți în următoarele şase luni.

”Strategia băncilor s-a schimbat, trecând de la tactica de reducere a costurilor, la modele de business eficiente, ţintind cu încredere obiectivul de creştere a veniturilor”, spun reprezentanții EY: 

Studiul include răspunsurile a 184 de bănci, din 11 pieţe: Austria, Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Ţările Nordice, Polonia, Spania, Elveţia şi Marea Britanie.

„În ciuda procesului de analiză a Băncii Centrale, băncile europene sunt mult mai optimiste cu privire la performanţa lor decât oricând în ultimele 18 luni. Acest fapt reflectă îmbunătăţirea perspectivelor economice şi un sector bancar, în general, mai sănătos”, a declarat Robert Cubbage, EY, lider EMEIA pentru industria bancară şi pieţe de capital.

Instituțiile de credit europene sunt încrezătoare în revenirea economiei şi în propria lor performanţă. Astfel, 60% dintre acestea consideră că performanţa lor generală se va îmbunătăţi în următoarele şase luni, doar băncile din Germania şi Spania fiind mai puţin optimiste cu privire la performanţa lor.

În plus, băncile sunt mai puţin preocupate de criza datoriilor suverane decât erau în urmă cu şase luni.

„Un procent dublu de bănci se aşteaptă ca impactul crizei datoriilor suverane din Europa să se diminueze comparativ cu cei care estimează că acest impact va creşte. Este o inversare remarcabilă faţă de rezultatele înregistrate în urmă cu şase luni. Acest optimism este susţinut de o revenire la creştere economică în zona euro, deşi încă provizorie, precum şi de semnale că ţările din centrul crizei îşi recâştigă competitivitatea. Costurile forţei de muncă spaniole şi ale celei  greceşti devin din ce în ce mai competitive, în timp ce guvernele spaniol şi italian se confruntă în prezent cu surplusuri de cont curent”, a explicat Steven Lewis, EY Global Banking Analyst Leader.

Studiul mai arată faptul că, în următoarele șase luni, condiţiile de creditare pentru sectorul construcţiilor şi al imobiliarelor vor fi şi mai restrictive, în timp ce, pentru majoritatea altor sectoare, politicile de creditare se vor relaxa, chiar semnificativ în unele cazuri.

IMM-urile vor beneficia cel mai mult de aceste relaxări. De asemenea, se anticipează politici mai puţin restrictive de creditare pentru servicii medicale, segmentul de producţie, energie, minerit şi industrie extractivă, servicii comerciale şi profesionale, retail- şi produse de larg consum, mass-media şi telecomunicaţii.