Perspective pentru 2030

Perspective pentru 2030. Cum vor arată liderii peste 10 ani?

29.10.2019

Perspective pentru 2030. Odată cu atingerea în 2012 a pragului de un miliard de smartphone-uri la nivel global, companiile au intrat într-o eră de transformare accelerată, spune Constantin Măgdălina, Expert, Tendințe și tehnologii emergente. Spre deosebire de companiile de tradiție, companiile secolului 21 sunt de 10-40 de ori mai eficiente.

”Companiile formate pe calapodul vechii economii dacă nu-și remodelează afacerea vor avea parte de ”momentul lor Kodak”. Care vor fi implicațiile? Multiple”, mai spune acesta.

Perspective pentru 2030. Noile transformări

Peste 10 sau 20 de ani, redesenarea fiecărei industrii va reprezenta o realitate dictată de noile transformări:

  • orașe inteligente
  • energie regenerabilă
  • infrastructură pentru lanțul de distribuție, aprovizionare
  • educație
  • servicii sociale pentru aproximativ 9 miliarde de oameni.

Constantin Măgdălina se întreabă: ”Și tot atunci, liderii care vor conduce aceste companii vor fi diferiți de cei de acum. Cum vor arată liderii din 2030?”

Perspective pentru 2030. Un nou mindset

Tehnologia este cea care resetează sistemul de operare al liderilor. Ei sunt obligați să fie mai îndrăzneți și vizionari. Liderii de mâine vor fi motivați să exploreze oportunități care vin la pachet cu riscuri mai mari. Zborul pe Marte dorit de Elon Musk sau explorarea spațiului pe scară largă dorită de Richard Bronson ori Jeff Bezos, dacă nu sunt exerciții de PR, sunt dorințe care exprimă cel mai bine modul în care îndrăznește tipul de lider de mâine.

”Liderii viitorului nu se visează perfecți și atotștiutori, ci fac echipă cu oameni care au calități și cunoștințe ce lor le lipsesc. Oamenii din echipa lor au o viziune a viitorului aliniată cu cea a fondatorului companiei. Sunt loiali fără a fi servili. Gândesc autonom, propun perspective dar acționează împreună. Ascultă și sunt ascultați de lideri. Liderii viitorului își asumă riscuri și nu se sperie de eșec. Ei știu că marii câștigători în business au trecut prin eșecuri răsunătoare”, mai spune Constantin Măgdălina, Expert, Tendințe și tehnologii emergente.

Perspective pentru 2030. Toate companiile vor fi ”de tehnologie”

Dintre companiile noii generații, cele mai multe se poziționează drept companii de tehnologie. Deși operează în industria bancară, de asigurări sau turism baza lor tehnologică de funcționare le redefinește. Dacă ținem cont că multe sunt companii care operează platforme online au în componența consiliului director de nouă ori mai mulți decidenți cu competențe tehnice decât cele tradiționale și bugete semnificative de investiții în tehnologie există motive puternice să se numească companii de tehnologie cu acreditare în industria bancară, de asigurări sau de turism.

Așadar, progresul tehnologic ne arată tot mai mult, că liderii noii generații cumpără procesele de afaceri de care au nevoie ca servicii în cloud (PaaS). În timp ce veteranii sunt captivi utilizării de tehnologii vechi, tinerii competitori utilizează cele mai noi tehnologii și construiesc modele de afaceri complet noi.

Noile caracteristicile ale liderilor

Integrarea componentei tehnologice tot mai mari antrenează noi aptitudini de conducere. Inovația nu mai înseamnă să mai adaugi încă o caracteristică unui produs existent, ci să construiești un produs care nu există.

Conform lui Constantin Măgdălina, Expert, Tendințe și tehnologii emergente, Dacă ar fi să identificăm trei caracteristici ale noului tip de lider comparativ cu tipul consacrat de lider acestea ar fi:

• Caracterul curajos, deschis și vizionar al liderilor, cu focus pe competențe tehnice avansate la nivel strategic

• Deprinderea de a lucra în echipă cu oameni mai valoroși decât ei dar cu același spirit de explorator

• Centrarea pe dezvoltarea companiei prin investiții în companii cu potențial, valori comune și cultură antreprenorială

Perspective pentru 2030. Aversiunea la risc

În plus, pentru viitori lideri aversiunea la risc nu există pentru că fiecare dintre ei a cunoscut eșecul.

”În calitatea lor de directori ai companiilor lor sau investitori aceștia se centrează nu pe risc ci pe potențial. “Cât de mult putem crește acesta idée într-o afacere globală?”, pare să fie întrebarea cheie pe care fiecare și-o adresează”, mai afirmă Constantin Măgdălina.

În plus, tot mai mult, lideri noii generații au cunoștințe avansate de AI, blockchain, IoT, social media, cloud computing și alte tehnologii similare care cresc exponențial afacerile pe care le construiesc sau preiau.

”Liderii noii generații pot să înceapă afacerile în industrii bine definite și grație tehnologiei să și le extindă sau să migreze în alte industrii. În aceste condiții, consiliile de conducere ale noilor companii seamănă mai degrabă cu studiouri de creație în care decidenții sunt deschiși, creativi, nativi digitali și cu experiență relevantă de business. Blugii, tricourile, converșii și ceasurile smart înlocuiesc costumele și ceasurilor analoge scumpe. Cu această nouă generație de lideri, întrăm într-o era liberă de convenții și deschisă către schimbare”, a încheiat Constantin Măgdălina, Expert, Tendințe și tehnologii emergente.

Citește și Evenimentul Business Evolution Craiova are loc pe 31 octombrie

 

 

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Perspective pentru 2030. Cum vor arată liderii peste 10 ani?

  1. Pingback: Doi romani preiau conducerea Sony Ungaria | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.