Slide

Agricultura

În urma notificărilor transmise în perioada 15 – 20 noiembrie 2023 de către unii dintre beneficiarii

Pesta porcină africană a pus „stăpânire” pe România

01.10.2018

În 15 judeţe au fost confirmate focare de pestă porcină africană. Pesta porcină africană cauzează daune economice extrem de mari ţării noastre. Până la ora actuală, acest virus a fost confirmat în 13 judeţe ale ţării, iar peste 300.000 de porci au fost deja uciși în urma contaminării cu această boală.

Cele mai afectate judeţe sunt cele aflate la graniţa cu Ucraina, însă pesta porcină africană a început să se extindă şi în alte regiuni ale ţării. Au fost afectate atât ferme de porci, cât şi persoane fizice care creşteau animalele în gospodăria lor.

Întrucât nu există niciun tratament sau vaccin care să oprească răspândirea virusului, unicul mod de a controla boala este reprezentată de sacrificarea porcilor din zonele în care s-a confirmat prezenţa virusului.

Unicul mod de a controla pesta porcină africană este sacrificarea porcilor

Așadar, în urma acestei situații, nu se poate să nu întrebăm cum a ajuns boala în România, cum se manifestă şi ce se întâmplă în cazul în care se consumă carne de la un porc infestat.

Ce este Pesta porcină africană?

Pesta porcină africană nu trebuie confundată cu pesta porcină clasică – deși au simptome similare, sunt două boli complet diferite.

Dacă pentru pesta porcină clasică, numită şi holera porcului, există tratament (vaccin), pentru pesta porcină africană nu există nicio modalitate de a o preveni.

Pesta porcină africană mai este numită și boala lui Montgomery

Pesta porcină africană este o boală transmisă de un virus extrem de contagios. Virusul se transmite foarte rapid atât în cazul porcilor sălbatici, cât şi în cazul porcilor domestici.

Rata de mortalitate în cazul pestei porcine africane este de 100%. Este important de ştiut că virusul nu afectează omul, însă probabilitatea de a răspândi pesta africană este extrem de mare în cazul persoanelor care au intrat în contact cu un porc infectat.

Cum se transmite Pesta Porcină Africană

Virusul pestei porcine africane se transmite direct prin contactul cu porcii infectaţi. De asemenea, virusul se poate transmite şi indirect, prin apă, furaje, mijloace de transport sau orice alt obiect care a intrat în contact cu un porc bolnav.

Simptomele pestei porcine africane:

– hipertermie (temperatura corpului ridicată: 40,5-42,2°C)

– diateză hemoragică generalizată (hemoragii generalizate)

– cianoza pielii la extremități și pe abdomen (pielea capătă o culoare albastră-vineție)

Motivul pentru care pesta porcină africană provoacă pagube economice semnificative este simplu: pentru a preveni răspândirea virusului, porcii din zona în care s-a depistat un focar trebuie ucişi. Prin urmare, se înregistrează o depopulare catastrofală a unor regiuni şi ferme. În plus, în cazul depistării mai multor focare de pestă africană se impun o serie de restricţii comerciale privind exporturile.

Pesta porcină africană este considerată una dintre cele mai grave boli ale efectivelor de porcine

Cum a ajuns pesta porcină africană în România?

Pesta porcină africană a fost adusă în Europa în secolul trecut. Aşa cum indică şi numele bolii, virusul provine din Africa iar primul focar s-a înregistrat în Portugalia, virusul fiind adus acolo de colonişti.

În România, primul focar de pestă porcină africană a fost confirmată pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Cel mai probabil, virusul provine din Ucraina și ar fi ajuns în România prin porcii mistreți.

La finele lunii august 2018, în Ucraina se înregistrau 20 de focare de pestă porcină africană. În această ţară, primul focar a fost confirmat în urmă cu doi ani.

Un porc infestat cu pestă porcină africană moare într-o perioadă cuprinsă între 15 şi 45 de zile

Pesta porcină africană nu se transmite la om

În condiţiile focarelor de pestă porcină, multă lume se întreabă ce se întâmplă în urma consumului de carne de porc infestată cu virusul pestei porcine africane.

Conform Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), pesta porcină africană nu se transmite la om.

În plus, omul nu păteşte nimic dacă consumă carne infestată. Cu toate acestea, nu este recomandat consumul de carne de porc infestată întrucât avem a face cu un animal bolnav, al cărui țesut este infiltrat cu sânge din cauza hemoragiilor generalizate.

927 de focare de pestă porcină

Ultimele date publicate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor arată că, în România, pesta porcină africană a fost descoperită în 227 de localități din 13 județe. Per total, numărul focarelor se ridică la 927, dintre care 11 au fost depistate în cadrul unor ferme comerciale.

În plus, 311.869 de porci afectați de boală au fost sacrificaţi. Cea mai gravă situaţie se înregistrează în judeţul Tulcea, unde s-au înregistrat 557 de focare de pestă porcină africană.

Judeţele afectate de pestă porcină africană:

Judeţul Tulcea – 557 de focare

Judeţul Ialomiţa – 115 de focare

Judeţul Brăila – 73 de focare

Judeţul Constanţa – 72 de focare

Judeţul Călăraşi – 50 de focare

Judeţul Bihor – 28 de focare

Judeţul Galaţi – 11 focare

Judeţul Ilfov – 9 focare

Judeţul Satu-Mare – 7 focare

Județul Buzău – 3 focare

Județul Giurgiu – 1 focar

Județul Dâmbovița – 1 focar

Judeţul Sălaj – 4 cazuri la mistreţi