Stiri: Economie

Peste 10% din avansul PIB-ului României s-a datorat fondurilor europene

19.04.2016

Pe 15 aprilie, BusinessMark a organizat cea de a II-a ediție a conferinței “Fondurile  europene și Ajutoarele de Stat 2014-2020″. Evenimentul a constituit un prilej de analiză şi dezbatere a situaţiei accesării fondurilor europene și a ajutoarelor de stat, a oportunităţilor şi a perspectivelor pentru perioada 2014-2020.

În plus, conferinţa a reunit reprezentanţi de marcă din Guvern și ministerele de resort, Autorităţile de Management, companii mari şi IMM-uri care au implementat/ implementează proiecte sau doresc să acceseze fonduri europene și ajutoare de stat, experţi, investitori, bănci şi companii de consultanţă.

Invitații primei sesiuni de discuții au fost: Carmen Aura Răducu, Ministrul Fondurilor Europene, Livia Stan, Director General, Direcția Generală Ajutor de Stat, Practici Neloiale și Prețuri Reglementate, Ministerul Finanțelor Publice, Mirela Iovu, Vicepreședinte, CEC Bank, Bogdan Hossu, Director General, Wise Finance Solutions, Oana Stoenescu, Director de Vânzări, Garanti Leasing și Çağatay Suner, Director General, Glasscorp, parte a Șișecam Group.

”Implementarea unor programe cu fonduri europene înseamnă un efort comun al întregii societăți și nu numai al unui minister sau al unei companii. Fondurile europene sunt un catalizator foarte important care au generat dezvoltări importante în alte țări. Sper ca și noi să facem acest pas și să le implementăm cu mai mult success”, a declarat Carmen Aura Răducu, Ministrul Fondurilor Europene.

Potrivit ministrului în ultimii câțiva ani, peste 10% din creșterea economică s-a datorat fondurilor europene. De asemenea, investițiile în economie, creșterea salariilor, creșterea consumului sunt domenii influențate de proiectele realizate cu fonduri europene.

”O mare noutate față de perioada anterioară este că folosim un sistem IT cat mai simplu și modern în colaborarea cu utilizatorii. S-a început elaborarea unui astfel de sistem unic de comunicare cu utilizatorii. Modulele importante au fost implementate deja și pot fi folosite pentru depunerea de proiecte. Știm că proiectele publice mari merg mult mai greu, cum ar fi cele de infrastructură. Cele private au avut mare succes și au fost încheiate bine aproape toate. De aceea trebuie să încurajăm această tendință”, a precizat Ministrul Fondurilor Europene.

Carmen Aura Răducu și-a exprimat speranța ca în acest an să fie demarată construcția metroului care leagă Gara de Nord de Otopeni. Ruta va avea 14 km și mai multe stații.

De asemenea, Livia Stan, Director General, Direcția Generală Ajutor de Stat, Practici Neloiale și Prețuri Reglementate, Ministerul Finanțelor Publice, a prezentat câteva date statistice din sfera ajutoarelor de stat.

”În perioada 2007-2014 au fost aprobate 61 de proiecte și finalizate 35 de proiecte. Valoarea totală a investițiilor a fost de 3 miliarde de euro, iar valoarea ajutorului de stat a fost de 705 milioane de euro. Din totalul ajutorului de stat, numai 514,33 milioane de euro au fost decontate. Prin aceste proiecte s-a asumat realizarea a 20.315 locuri de muncă și s-au realizat 18.174 locuri de muncă. Contribuția directă la dezvoltarea regională prin aceste proiecte este de 1,4 miliarde de euro”, a declarat Livia Stan.

Invitații celei de-a doua sesiuni au fost: Mirela Dobre, Expert Direcția Generală Analiză Programare Evaluare, Ministerul Fondurilor Europene, Ioana Păcuraru, Consilier, Ministerul Fondurilor Europene, Claudia Ionescu, Șef Departament Promovare Regională și Investiții, Programul Operațional Regional București-Ilfov, Ramona Ivan, Director, Direcția Relații Externe şi Finanțări Structurale, CEC Bank şi Preşedinte, Comisia pentru Fonduri Europene, Asociația Română a Băncilor și Roland Toma, Consultant Fonduri Europene, Wise Finance Solutions.

”Sistemul informatic despre care doamna ministru vorbea, facilitează comunicarea între beneficiari și autorități. Acest sistem a impus standardizarea contractului de finanțare, a ghidurilor și a documentației. Ministerul își propune să vină cu soluții noi de sprijin pentru nemeficiari, inclusiv puncte de infomarea la nivel regional”, a declarat Mirela Dobre, Expert Direcția Generală Analiză Programare Evaluare, Ministerul Fondurilor Europene.

Ioana Păcuraru, Consilier, Ministerul Fondurilor Europene, a discutat despre POC, program elaborat având în vedere documente strategice relevante la nivel european.

”POC a fost aprobat în decembrie 2014 și are alocate 1,58 miliarde de euro, iar 1,329 miliarde de euro sunt nerambursabile. Acesta este structurat pe două Axe. Pentru Axa 1 s-au depus 544 de proiecte, iar pentru 231 s-a finalizat procesul de evaluare și selecție”, a explicat Ioana Păcuraru.

În acelaşi timp, Roland Toma, Consultant Fonduri Europene, Wise Finance Solutions, a vorbit despre riscurile existente în cazul proiectelor finanțate prin programe europene.

”Aproape toate programale de finanțare au acel punctaj minim de calitate. Este foarte important să faci proiecte cu punctaj mare, dar există riscul ca factorul economic să fie decisiv și să nu fie un proiect bancabil. Mai există și riscul epuizării fondurilor disponibile înainte de selecție”, a precizat Roland Toma.