Stiri: Companii

Ajutor de stat pentru producerea de energie electrică și termică

Peste 1000 de agenţii de turism au rămas fără licenţă

05.10.2016

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 10 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2878

Peste 1.000 de agenţii de turism din România au rămas fără licenţă. Astfel, Autoritatea Națională pentru Turism a anunţat retragerea în vederea radierii din oficiu a licențelor de turism emise operatorilor economici care nu au prezentat polița valabilă privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere sau a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor sau pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism.

„Potrivit art. 10 alin. (5) din H.G. nr. 1267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism, cu modificările și completările ulterioare, ”este interzisă desfăşurarea de activităţi turistice specifice agenţiilor de turism de către operatorii economici cu licenţa de turism expirată sau fără deţinerea poliţei valabile de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism”, a anunţat ANT.

De asemenea, sursa citată mai precizează că potrivit art. 14 alin. (1) lit. a). din H.G. nr. 1267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism, cu modificările și completările ulterioare, ”licenţa de turism şi anexa la aceasta se retrag de către personalul cu atribuţii de control din cadrul autorităţii administraţiei publice centrale responsabile în domeniul turismului, în cazul ofertării, comercializării serviciilor/pachetelor de servicii turistice fără respectarea reglementărilor legale în vigoare”.

Lista agențiilor de turism care nu au făcut dovada deținerii poliţei valabile de asigurare în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism, precum și cuprinsul primei notificări de intrare în legalitate se regăsesc pe site-ul www.turism.gov.ro.

Decizia a fost luată după ce Direcția Generală Control și Autorizare Turism din cadrul Autorității Naționale pentru Turism a notificat pentru a doua oară toți operatorii economici care nu au făcut dovada poliței de asigurare valabile, prin scrisoare personalizată recomandată și prin publicarea conținutului notificării și a listei agențiilor de turism notificate.

Aşadar, măsura de retragere în vederea radierii din oficiu a licențelor de turism emise operatorilor economici în cauză, asigură întărirea disciplinei privind comercializarea pachetelor de servicii turistice și totodată protecție persoanelor fizice și juridice contractante.