Stiri: Finante

Rata somajului august 2021

Peste 140.000 de elevi au participat la un program de educație financiară pentru liceu

03.07.2015

Peste 140.000 de elevi au luat parte în acest an la cel mai amplu program de educație financiară și comerț electronic pentru liceu, implementat gratuit de JA România, în parteneriat cu Visa Europe și băncile membre din România.

Programul a fost lansat în 2012 sub numele BaniIQ, cu scopul de a contribui la îmbunătățirea cunoștințelor tinerilor despre produse și concepte financiare. Din 2014, a fost inclusă și o componentă dedicată comerțului electronic, numită Banii pe net, ce urmărește familiarizarea tinerilor cu instrumente și procese comerciale folosite în mediul online și folosirea acestora în condiții de cunoaștere, siguranță și securitate.

Potrivit unui sondaj realizat la începutul programului, tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani se arată vulnerabili în domeniul finanțelor, mai ales din cauza lipsei de informații avizate. Peste 90% dintre participanți au declarat că se bazează pe familie atunci când trebuie să se informeze despre finanțe sau să își planifice bugetul, însă mai mult de 50% dintre ei nu știu ce înseamnă termeni financiari de bază, precum garant sau card de credit.

Doar 39% dintre tineri au formulat o definiție acceptabilă pentru cum pot utiliza cardul de credit sau alte tipuri de împrumut, în timp ce 10% dintre ei consideră că perioada de grație a unui card este aceea în care pot face cumpărături gratuite nelimitate.

Programul de educație financiară derulat de JA România este predat la clasă și include noțiuni teoretice esențiale și studii de caz despre planificarea financiară, organizarea bugetului personal, economisire, investiții, riscuri și instrumente financiare.

Programa a fost realizată de JA România după o metodologie learning by doing, adaptată la mediul economic din România și îmbogățită cu exemple din viața reală și cu activități practice.

Concepte precum venituri, cheltuieli, impozite, economii, credit, debit, ipotecă, Euribor, scadență, obligațiuni și multe altele au fost explicate pe înțelesul elevilor, cu ajutorul consultanților voluntari din mediul bancar care au participat în program.

Elevii au avut la dispoziție manuale moderne și au lucrat împreună cu profesorii pentru a-și dezvolta abilitățile financiare și pentru a deveni mai conștienți de riscurile și de oportunitățile pe care le au și pentru a lua decizii înțelepte pentru viitorul lor financiar.

În urma unui sondaj de evaluare, 97% dintre tinerii implicați în program au apreciat faptul că sesiunile le-au oferit atât informații teoretice, cât și exemple și exerciții practice. De asemenea, 75% dintre tineri au declarat, după program, că domeniul financiar le este mult mai accesibil și mai pe înțelesul lor.