Stiri: Sanatate

Medicamente pentru pacientii cu tuberculoza

Peste 2.000 de medicamente cu prețuri accesibile au dispărut de pe piață

28.07.2016

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, solicită Guvernului reforma imediată a sistemului de finanțare a tratamentelor farmaceutice pentru a opri pierderea de vieți omenești şi falimentul industriei farmaceutice locale. Asociația propune ca măsuri imediate identificarea fondurilor pentru finanțarea introducerii unor tratamente inovative absolut necesare şi scutirea de la plata taxei clawback a medicamentelor generice.

“Sunt sute, dacă nu mii de pacienți care mor în fiecare an pentru că nu au acces la medicația necesară. Sunt pacienți care pierd rapid orice șansă la supraviețuire din cauza lipsei tratamentelor inovatoare, dar mai ales pacienți condamnați la o moarte lentă pentru că nu mai găsesc în farmacii medicamentele esențiale, care să-i ajute să lupte cu afecțiunile cronice”, a declarat Dragoș Damian, Președintele APMGR.

APMGR atrage atenția că, în acest moment, producătorii de medicamente sunt cei care finanțează prin taxa clawback introducerea de noi medicamente inovatoare pe lista. Dar această politică, aplicată nediferențiat producătorilor de inovative şi celor de medicamente generice, esențiale, nu face decât să ducă la disparţia de pe piață a medicamentelor esenţiale.

“Medicamentele esențiale, ieftine sunt înlocuite cu variante mult mai scumpe, care să poată susține taxa clawback, iar pacienții se află pur și simplu în imposibilitatea de a-și asigura tratamentul de zi cu zi,” a adăugat Damian.

În ultimii ani, peste 2.000 de medicamente cu prețuri accesibile au dispărut de pe piață. Lipsa acestor medicamente, care se adresau unor arii terapeutice de bază precum bolile cardiovasculare și digestive, cancerul, bolile sistemului nervos central și aparatului respirator, a lipsit milioane de pacienți de medicamente vitale, afectând în special bolnavii cronici, care nu au mai avut acces la tratament. Conform unui raport al Băncii Mondiale, România ocupă primul loc în Europa ca mortalitate a populației din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 108 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media de la nivelul Uniunii Europene de 43 la 100.000 de locuitori.

“O taxă clawback zero pentru medicamentele generice, esențiale, este acum imperativ necesară pentru păstrarea accesului la tratamentele esențiale. Înțelegem limitările bugetare și am propus în ultimii ani Guvernului implementarea treptată a acestei soluții, prin introducerea mai întâi a unei taxe clawback diferențiată, dar nu am primit niciun răspuns,” a declarat Damian.

Creșterea continuă a cuantumului taxei clawback a adus producătorii de medicamente generice într-o situație fără ieșire. Eliminarea taxei pentru medicamentele generice, măsură implementată deja în alte state europene, nu numai că e singura cale pentru oprirea dispariției medicamentelor esențiale pentru pacienți, dar ar asigura şi supraviețuirea industriei locale producătoare de medicamente, care produce exclusiv medicamente generice.

“Vorbim de 8.000 de locuri de muncă în industria farmaceutică locală, 15.000 de locuri de muncă în industriile conexe și de o contribuție de 1,5% la PIB,” conform Președintelui APMGR, Dragoș Damian.