Stiri: Sanatate

Peste 24 milioane euro pentru programul “Inițiative în domeniul sănătății”

29.09.2014

Programul “Inițiative în domeniul sănătății”, finanțat cu peste 24 milioane de euro în cadrul granturilor norvegiene a fost lansat astăzi, în prezența Ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, al Ministrului Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici și a Ambasadorului Norvegiei în România, Tove Bruvik Westberg.

Programul, în valoare totală de 24.828.235 de euro, abordează cele mai importante amenințări în ceea ce privește bolile infecțioase, cu accent pe tuberculoză, HIV/SIDA, hepatita B și C. De asemenea, programul urmărește creșterea accesului grupurilor vulnerabile, inclusiv romii, la servicii medicale de bază.

„Granturile au scopul de a contribui la creșterea calității vieții în România. Accesul la asistență medicală, printre altele, este o condiție ce trebuie îndeplinită pentru o viață decentă și bună”, a declarat ambasadorul norvegian în timpul lansării de astăzi. Colaborarea romano-norvegiana este foarte importanta pentru sistemul nostru. Cu sprijinul financiar al colegilor din Norvergia am reusit sa elaboram proiecte care vor avea ca finalitate imbunatatirea starii de sanatate a pacientilor bolnavi de TB si Hiv, dar  si a persoanelor defavorizate”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii

Din valoarea totală a programului, 85%, adică 21,1 milioane euro, reprezintă contribuția nerambursabilă a Granturilor Norvegiene și 15 % este co-finanțare de la Ministerul Sănătății.

Programul ”Inițiative în domeniul sănătății publice” este unul dintre cele 22 de programe finanțate în cadrul SEE și Granturilor Norvegiene din România.

Granturile sunt destinate reducerii disparităților sociale și economice în Europa și de consolidare a relațiilor bilaterale dintre România și Norvegia.