Peste 300 de companii, amendate cu 2 milioane de lei. Ce nereguli s-au găsit?

06.07.2016

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în ultima săptămână, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 456.955 de euro, adică 2.056.300 de lei. Au fost depistate 336 de persoane care lucrau la negru. Dintre acestea 60 erau din Ialomița, 48 din Mureș,38 din județul Brașov.

”Toate acțiunile inspectorilor de muncă vor viza încălcarea legii din domeniul de competență. Ne aflăm în plin sezon estival, în construcții se muncește la intensitate maximă, expunerea lucrătorilor la riscuri este o realitate, numărul persoanelor depistate că muncesc fără forme legale este îngrijorător de mare, mai ales în județe mici, munca subdeclarată își face loc în toate sectoarele economice. Sunt aspecte care ne obligă la identificarea unor mijloace moderne cu care, prin prevenție și control să obținem rezultate benefice pentru siguranța lucrătorilor și aplicarea legislației muncii”, a spus Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 1.545.300 de lei din care 930.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 13 propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 342 de angajatori.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 511.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 62 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Inspectorii de muncă au dispus şase opriri de echipamente și sistarea activității la şapte locuri de muncă.

 

 

Citiți și despre: