Stiri: Constructii

Peste 39 milioane de metri pătrați de centre comerciale se află în construcție la nivel mondial

02.04.2014

La nivel mondial, peste 39 milioane de metri pătrați de centre comerciale se află în construcție, cu 3 milioane de metri pătrați mai mult decât în 2012, conform celui mai recent studiu al companiei de consultanță imobiliară CBRE.

Mai mult de jumătate din aceste spații în dezvoltare sunt localizate în China, oraşul Shanghai ocupând prima poziție cu 3,3 milioane de metri pătrați în construcție, mai mult față de suprafața totală combinată din 86 de orașe europene, excluzând orașele din Rusia și Turcia.

După Shanghai, pe locul al doilea se află orașul Chengdu cu 3,2 milioane metri pătrați, urmat de alte două orașe din China: Shenzhen și Tianjin.

Celelalte orașe din top 10 sunt Istanbul, Wuhan, Moscova, Beijing, Nanjing și Guangzhou.

„În ceea ce privește localizarea, activitatea globală de dezvoltare este similară cu ce s-a întâmplat anii trecuți. Asia, în particular China, domină toate topurile. Volumul spațiului în dezvoltare în această regiune se datorează nu doar creșterii economice, dar și cererii venite dinspre chiriașii globali, pentru care spațiul existent nu este conform cerințelor interne”, a declarat Natasha Patel, EMEA Retail Research, CBRE.

În România, în acest moment, se regăsesc peste 267.000 metri pătrați de spații comerciale în construcție, care urmează a fi livrați în perioadă 2014-2016, în  București, Brașov și Târgu Jiu.

În Europa, dezvoltările din orașele din Rusia și Turcia continuă să domine la nivel de spații comerciale în construcţie, cea mai activă piață europeană fiind Istanbul cu 27 de centre (1,9 milioane metri pătrați) în dezvoltare.

Dintre cele 35 de centre comerciale aflate în construcție în Europa în 2013, 26 se află în Europa de Est, patru în Europa Centrală și doar cinci în Europa de Vest.