Stiri: Sanatate

Peste 40% din copii sunt supraponderali sau obezi. Ce greşeli fac părinţii

14.07.2015

Cu toate că în ultima perioadă a crescut semnificativ interesul pentru produsele speciale de nutriție dedicate copiilor, peste 50% dintre copiii din ţara noastră încă se confruntă cu probleme de alimentație sau cu surplus ponderal, potrivit AlimenteSpeciale.ro.

Astfel, obezitatea și bolile metabolice asociate acesteia (diabet de tip 2, hipercolesterolemie, hipertensiune), rahitismul, malnutriția, problemele de tranzit intestinal, pubertatea precoce, cariile dentare și retardul de creștere, alături de probleme psihologice derivate, precum sunt anxietatea, izolarea sau frustrarea, se regăsesc în topul afecțiunilor determinate de o alimentație necorespunzătoare la copii.

Conform ultimelor studii, la nivelul României, peste 40% dintre copii sunt supraponderali sau obezi, iar ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că o mare parte dintre aceștia au dezvoltat și afecțiuni metabolice grave asociate surplusului ponderal (diabetul zaharat de tip 2, hipercolesterolemiile sau hipertensiunea).

Copiii din mediu rural suferă de malnutrițe

Pe de altă parte, o treime din copiii care locuiesc în mediul rural suferă de malnutriție sau de alte afecțiuni periculoase datorate unui mod incorect de alimentație.

Totodată, o mare parte dintre copiii români suferă și de intoleranțe sau alergii alimentare, afecțiuni care nedepistate la timp pot avea un efect deosebit de negativ în dezvoltarea armonioasă a acestora.

“Depistarea precoce a oricărui tip de sensibilitate reprezintă un factor esențial în dezvoltarea armonioasă a unui copil. Atât din experiența proprie, cât și din problemele semnalate de o mare parte a clientelor noastre, am învățat că plânsul la copil este foarte rar un lucru întâmplător, în primii ani de viață, de cele mai multe ori , acesta fiind legat de o problemă în ceea ce privește alimentația”, a declarat Maria Martac, director general al AlimenteSpeciale.ro.

Ce greşeli fac părinţii

Principalele greșeli pe care părinții le fac atunci când vine vorba de alimentația copilului țin de numărul zilnic de mese oferit acestora, de cantitatea de mâncare, de așa numitele “recompense dulci” primite în urma unor mese copioase, de alegerea unor alimente mai puțin sănătoase din lipsă de timp sau din confort, de ignorarea semnalelor venite din partea copiilor, dar și de puterea exemplului.

“Nici un copil nu va alege să mănânce orez fiert cu legume în detrimentul cartofilor prăjiti, budincă de chia(quinoa) în locul unei ciocolate sau gogoși, sau lapte vegetal în locul unui suc acidulat. În timpul dezvoltării sale este foarte important ca acesta să aleagă când și cât vrea să mănânce, nu, însă, și ce vrea să mănânce. Părinții, sub atenta îndrumare a unui medic specialist, sunt cei care trebuie să urmărească și să alcătuiască o dietă corectă pentru fiecare copil, care să cuprindă un necesar nutrițional complet și diversificat și să fie adaptată pentru vârsta, activitatea fizică, afecțiunile, gusturile și preferințele acestuia”, a subliniat Maria Martac.

Alergiile

Conform studiului,  dacă în primele luni de viață, peste 30% dintre copii dezvoltă intoleranță la lactoză, odată cu diversificarea și introducerea cerealelor în alimentație, poate apărea și intoleranța la gluten. De asemenea, după 6-8 luni si 1 an, copiii se pot confrunta și cu alte tipuri de intoleranțe sau alergii, alimentele cu cel mai mare grad alergen în cazul acestora, pe lângă laptele de vacă sau cerealele, fiind oul, soia, amidonul, mierea, nucile, alunele, susanul etc.

“Durerile de burtă, disfuncțiile digestive, vărsăturile, balonarea, apariția rush-ului, lipsa poftei de mâncare, balonarea, agitația, lipsa somnului sau retardul de creștere, sunt doar câteva dintre simptomele care indică o intoleranță sau o alergie alimentară, bineînțeles, manifestările fiind diferite de la caz la caz. Este recomandat ca la apariția oricărui simptom care poate fi asociat cu o anumită intoleranță sau alergie, părintele să își supună copilul la un set amănunțit de analize pentru a confirma sau a infirma diagnosticul. Astfel, acesta poate preveni evoluția bolii și apariția complicațiilor dintr-o etapă precoce“, a mai spus reprezentanta AlimenteSpeciale.ro, de profesie biolog.

O alimentaţie corectă

Maria Martac a mai spus că interesul părinților români cu privire la alimentația copiilor a crescut considerabil în ultimii ani, mai ales în cazul cuplurilor tinere, care sunt din ce în ce mai informate și preocupate de acest aspect.

“Faptul că din ce în ce mai mulți părinți au început să acorde un interes mai mare alimentației copilului nu poate decât să ne bucure. Cu toate acestea, din păcate, în cele mai multe dintre cazuri, acest interes crește odată cu depistarea unei afecțiuni sau a unor nevoi speciale de alimentație (intoleranță alimentară, alergie la anumite alimente, probleme digestive), majoritatea părinților reacționând la probleme și nu neapărat în scopul prevenției”, a încheiat Maria Martac.