Stiri: Finante

Peste 40% din românii din Marea Britanie nu reușesc să economisească nimic

25.07.2017

Peste 40% dintre românii din Marea Britanie nu reușesc să economisească nimic, în timp ce puțin peste 30% reușesc să strângă o sumă până în £300 lunar. Aproximativ 10% economisesc între £300- £500/lună iar mai puțin de 20% fiind cei care pot pune deoparte mai mult de £500 lunar, conform unui chestionar realizat de AngliaMea.ro.

În general, românii din Marea Britanie lucrează în domenii mai slab plătite: construcții, servicii, agricultură, aceasta explicând sumele relativ mici adunate lună de lună. În plus, cheltuielile sunt foarte mari, în special chiriile și transportul. În UK salariul mediu a fost de £27000/an (aproximativ £2250/lună) în 2016.

Dacă din acesta se scad taxele pe venit, costul chiriei/ratei, alimentele, îmbrăcămintea, transportul, întreținerea și alte cheltuieli esențiale, suma rămasă este foarte mică, lăsând la o parte eventuale vicii, taxe de școlarizare sau alte cheltuieli neprevăzute.

În Marea Britanie, un englez mediu care trăiește în Londra economisește aproximativ £1096/lună, conform celor de la thisismoney.co.uk. Britanicii care trăiesc în Nord Estul țării economisesc cel mai puțin, media fiind de doar £221/lună.

Această diferență este explicată de salariile mai mari din Londra și de numărul mare de job-uri bine plătite din capitală care cresc astfel media.

Se estimează că în această țară, peste 16 milioane (aproximativ un sfert) nu reușesc să economisească deloc, fie datorită veniturilor mici fie datorită faptului că mulți preferă să-și cheltuie banii și să-i investească în bunuri. Conform unui studiu al companiei de asigurări Aviva, una din patru familii obține un venit sub £1500/lună, acesta fiind considerat la pragul sărăciei. În același timp, mai puțin de 10% dintre britanici câștigă peste £5000/lună.

La nivel mondial, țările unde cetățenii tind să economisească cel mai mult sunt Elveția, Suedia, Germania și Ungaria. La polul opus, țările unde nu există o cultură a economisirii sunt Danemarca, Finlanda, Spania și Estonia.