Stiri: Economie

Peste 52.700 de persoane au fost angajate în regim de muncă temporară, în 2013

18.03.2014

Anul trecut, peste 52.700 de persoane au fost angajate în regim de muncă temporară în România, nivel aproape similar ca cel din anul precedent (52.214 angajaţi temporar), potrivit statisticilor Asociaţiei Române a Agenţilor de Muncă Temporară (ARAMT).

Faţă de nivelul din 2010, numărul de angajaţi temporar este aproape dublu.

ARAMT a organizat astăzi prima conferinţă din România dedicată muncii temporare, „Munca temporară – Beneficii pentru angajaţi şi angajatori”. Cu această ocazie, au fost analizate provocările cu care acest sector se confruntă, în contextul socio-economic actual – european şi românesc, legislaţia din domeniul forţei de muncă temporare, precum şi beneficiile acestui tip de servicii pentru piaţa muncii.

Printre subiectele abordate s-au mai numărat condițiile legislative restrictive, confuzia dintre munca pe perioadă determinată și munca temporară, circuitul birocratic excesiv, când e vorba despre mobilitatea forței de muncă pe teritoriul UE, noile inițiative de modificare a legislației muncii temporare care pot reduce semnificativ acest sector de activitate şi gradul scăzut de utilizare a muncii temporare de către antreprenorii români.

„Ceea ce ne dorim este să implementăm o cultură a dialogului între ARAMT și toți partenerii implicați – autorități, mediul de afaceri, asociații profesionale, patronate, sindicate, mediul academic – cu ajutorul căreia să putem sprijini realizarea unor politici eficiente în domeniul pieţei muncii, a unor contracte flexibile şi fiabile, precum şi a unor sisteme adecvate de securitate socială, de formare a angajaților pentru a crește gradul de adaptabilitate al acestora la noile cerințe ale pieței. Vrem să contribuim la asigurarea unei tranziţii rapide de la școală la viața activă,” a declarat Sorina Donisa, preşedintele ARAMT.