Stiri: Sanatate

Peste 6.000 de absolvenți de Medicină au susținut examenul de Rezidențiat 2016

21.11.2016

Duminică, 19 noiembrie, un număr de 6.091 de absolvenți ai Facultăților de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie au susținut concursul de intrare în rezidenţiat. Din cei 6.091 de tineri absolvenți care s-au înscris la concurs, 4.533 au optat pentru domeniul medicină, 1.062 pentru domeniul medicină dentară și 496 pentru farmacie.

Pentru sesiunea 2016, Ministerul Sănătății a majorat numărul de locuri/posturi. De asemenea, sunt introduse specialități noi – cardiologie pediatrică, gastro-enterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, oncologie și hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică, microbiologie clinică și pedodonție, iar o serie de specialități a căror durată a fost redusă în anul 2010 au fost aduse acum la standarde europene.

Concursul a avut o durată de 4 ore și a constat într-un test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul. Întrebările au fost diferite, în funcţie de domeniu.

Alegerea unui loc sau post este condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.

Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu.

Alegerea locurilor/posturilor în specialitate se face la o dată stabilită ulterior, de comun acord între Ministerul Sănătății și universitățile de medicină și farmacie, prin teleconferință, pe baza punctajului și a clasificărilor.

Locurile și posturile rămase neocupate în urma finalizării alegerilor vor putea fi ocupate numai printr-un alt concurs de rezidențiat.