Stiri: Sanatate

Peste 6 milioane de lei investiție în tratamentul cancerului

31.08.2015

Peste 6 milioane de lei au fost investiți într-un centru pentru terapii inovative pentru tratarea cancerului din cadrul Institutului de Virusologie ”Ștefan S. Nicolau” din București. Finanțarea menționată provine din fonduri europene având o valoare nerambursabilă de peste 5 milioane de lei.

Obiectivul acestui proiect de finanțare are în vedere dezvoltarea la nivel de standarde internaționale a unui centru regional de referință pentru domeniul oncogenezei. De asemenea, în cadrul acestuia este importantă și utilizarea oncolizei virale ca și strategie terapeutică.

Finalizarea proiectului a avut drept rezultat constituirea unui centru ONCOVIR la standarde internaționale pentru creșterea competitivității cercetării românești în domeniul biomedical.

Proiectul de investiție din cadrul Institutului de Virusologie ”Ștefan S. Nicolau” este cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică în calitate de Organism Intermediar (OI), în numele şi pentru Ministerul Fondurilor Europene pentru Programul Operaţional „Creşterea Competitivităţii Economice”(POS CCE).

La nivelul țărilor dezvoltate cancerul reprezintă a doua cea mai mare cauză de deces. Peste 70 la sută dintre cazurile de cancer apar în situația țărilor care au un venit mic pe cap de locuitor. Pe parcursul ultimilor ani comunitatea specialiștilor din domeniul medical a încercat să elucideze care sunt cauzele exacte pentru apariția maladiei din ce în ce mai frecventă la nivelul populației. Unul dintre scopurile investiției la instituția sanitară bucureșteană este contracararea și stoparea acestui fenomen medical.

Fondat în anul 1949 de către Profesorul Ştefan S. Nicolau, Institutul de Virusologie este un institut de cercetare cu profil biomedical. Institutul reprezintă acea componentă de cercetare fundamentală şi aplicativă a Academiei Romane care îşi asumă şi îndeplineşte activităţi în cercetarea virusologică, imunologică şi de oncologie umană, învăţământ universitar şi post-universitar de virusologie, imunologie şi biotehnologii, asistenţă medicală în domeniul virusologiei.