Peste 96.000 de persoane au fost vaccinate împotriva gripei

08.12.2014

Peste 96.000 de persoane au fost vaccinate în primele două săptămâni de la demararea campaniei de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon a Ministerului Sănătăţii (MS). Pentru sezonul 2014-2015, MS a cumpărat 500.000 de doze de vaccin gripal care au fost în totalitate distribuite către direcţiile de sănătate publică la nivel local.

“Ministerul Sănătăţii a încheiat un acord cadru pe timp de 2 ani pentru 3 milioane de doze de vaccin, astfel încât, în funcţie de receptivitatea populaţiei şi a cadrelor medicale, ne-am asigurat că vom putea suplimenta cantităţile de  vaccin şi peste cele 500.000 de doze. Facem apel la medicii de familie, dar şi la cadrele medicale din unităţile sanitare să susţină campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii pentru scăderea riscului de îmbolnăvire a populaţiei”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Până în prezent, specialiştii în sănătate publică au informat Ministerul Sănătăţii că activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică și fără tendinţă de creştere semnificativă.

În cadrul companiei, sunt vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire. Este vorba de persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.

De asemenea, MS atrage atenția că, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități, o importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, prin trimiterea la medici sau izolarea la domiciliu a oricărui elev care prezintă febră sau semn de boală respiratorie acută, la prima ora de curs.

Citiți și despre: