Stiri: Energie

Petrom investeşte 60 milioane euro

06.03.2017

OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din sud-estul Europei, anunță investiții de aproximativ 60 de milioane de euro pentru o nouă unitate ce va fi construită în cadrul rafinăriei Petrobrazi, bazată pe tehnologia inovativă Poli-combustibili (Polyfuels), dezvoltată de compania franceză Axens. Noua unitate, care se estimează că va deveni complet operațională la începutul anului 2019, permite conversia componentelor GPL în benzină și distilate medii, folosind un proces catalitic.

„Implementarea proiectului Poli-combustibili, care folosește tehnologii inovative pentru a crește producția de benzină și motorină, ne va oferi un avantaj competitiv determinat de creșterea producției cu valoare adăugată ridicată (produse albe) și o structură mai flexibilă a producției”, a declarat Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil de Downstream Oil.

Unitatea Poli-combustibili va permite ca o parte din producția de componente GPL de până la 50.000 de tone, să fie convertită în benzină și distilate medii. Capacitatea totală a rafinăriei va rămâne de 4,5 milioane de tone/an.

Această nouă unitate se bazează pe procesul inovativ Polyfuel®, o tehnologie dezvoltată de Axens, pe baza a 50 de ani de experiență comercială în domeniul conversiei olefinelor în combustibili, și fiind cunoscută ca fiind o tehnologie sigură și curată.

Proiectul implică construirea a trei reactoare principale, mai multe adsorbante, coloane și pompe. Datorită selecției corespunzătoare a echipamentelor de bază și a schimbătoarelor de căldură, unitatea este proiectată pentru o eficiență energetică ridicată. Lucrările de construcție sunt programate să înceapă în 2017, urmând ca unitatea să devină complet operațională la începutul anului 2019.