Stiri: Stiri

Petrom raportează profit în creștere pe primul semestru

13.08.2013

Grupul Petrom raportează o creștere în profit pentru primul semestru din acest an cu 18 procente, ajungând la 2,393 miliarde de lei deși vânzările au scăzut cu 5 procente la 11,576 miliarde lei. Cauzele principale ale scăderii vânzărilor țin de reducerea numărului de vânzări la petrol, influențe existând și după oprirea rafinăriei Petrobrazi.

„În prima jumătate a anului 2013, ne-am îmbunătăţit performanţa financiară şi operaţională comparativ cu primele şase luni din 2012, ca efect al investitiilor realizate in anii precedenti, managementului strict al costurilor si initiativelor de excelenta operationala. Am continuat programul semnificativ de investitii, ceea ce ne-a permis sa stabilizam productia, volumele usor crescute de hidrocarburi din Romania compensand problemele tehnice temporare din Kazahstan. In zona offshore, am finalizat cea mai mare campanie de achizitie seismica 3D din Marea Neagra si, in parteneriat cu ExxonMobil, ne-am propus sa reluam forajul in blocul Neptun catre sfarsitul anului 2013 sau inceputul anului 2014”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO în cadrul OMV Petrol S.A, conform Income Magazine.

”Performanta G&E a reflectat conditiile de piata dificile, cu cerere scazuta pentru gaze si electricitate, precum si preturi semnificativ reduse la electricitate. In R&M, vanzarile cu amanuntul au ramas stabile, in timp ce marjele de rafinare au scazut din cauza cotatiilor mai mici la produse. In continuare, bazandu-ne pe un cadru fiscal si de reglementare favorabil investitiilor, vom urmari realizarea programului nostru ambitios de investitii anuale, care pentru 2013 depasesc 1,2 mld euro, confruntand provocarile din piata de gaze si electricitate,” a adăugat Mariana Gheorghe.

Petrom este o companie petrolieră cu  activităţi în domeniile: Explorare şi Producţie, Rafinare, Marketing, Gaze naturale si Energie. Compania are rezerve dovedite de petrol şi de gaz de 854 mil. bep, o capacitate maximă de rafinare de 8 milioane tone metrice pe an, aproximativ 540 benzinării în România şi 270 în Moldova, Bulgaria şi Serbia. În 2009, cifra de afaceri a companiei a fost de 3,029 mil. Euro iar EBITDA a fost de 696 mil. Euro. Dupa privatizarea companiei in 2004, Petrom a inregistrat rezultate pozitive. Procesul de modernizare iniţiat în 2005 este în curs de desfăşurare, conform strategiei de dezvoltare Petrom până în anul 2010.

Sursă: Income Magazine