Stiri: Finante

Piata asigurarilor 2020

Piaţa asigurărilor, creştere în primul trimestru din 2020

27.07.2020

Piaţa asigurărilor 2020. Societățile de asigurare, autorizate și reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, au subscris, în primele trei luni din acest an, prime brute subscrise în valoare de 2,95 miliarde lei. Nivelul este în creștere cu 8,8% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Piaţa asigurărilor 2020. Tendinţa de consolidare

Aşadar, tendința de consolidare a pieței asigurărilor de viață a continuat și pe parcursul trimestrului I al anului 2020. Aceasta a înregistrat o creștere de 7,2%, în comparație cu intervalul similar al anului 2019. Cu toate acestea, piața asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale. Acest segment deține o pondere de 79% din totalul primelor brute subscrise (PBS).

Piaţa asigurărilor 2020. Cerințele de capital

La sfârșitul lunii martie a anului 2020, toate societățile de asigurare îndeplineau atât cerințele necesarului de capital de solvabilitate (SCR), cât și cerințele minime de capital (MCR). De asemenea, ratele SCR și MCR, calculate la nivelul pieței ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile să acopere cerințele de capital și valoarea totală a necesarului de capital, au înregistrat valori supraunitare, în creștere comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. Rata SCR la nivelul pieței s-a situat la un nivel de 1,73, iar rata MCR la o valoare de 4,31.

Piaţa asigurărilor 2020. 28 de companii

La finele lunii martie activau pe piața asigurărilor 28 de societăți de asigurare, autorizate și reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, dintre care 15 au practicat numai activitate de asigurări generale (AG), 7 au practicat numai activitate de asigurări de viață (AV) și 6 au practicat activitate compozită.

Gradul de concentrare

Piața asigurărilor din România rămâne caracterizată de un grad mediu spre ridicat de concentrare. În trimestrul I al anului 2020, aproximativ 89% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăți de asigurare din cele 28 de societăți autorizate.

Citeşte şi Restricţii Cipru. Anunţul făcut de MAE