Slide

Stiri: Companii

Piața berii s-a contractat cu 8,6%, în 2014

25.03.2015

Volumul pieţei berii a fost de doar 14,9 milioane hectolitri în 2014, în scădere cu 8,6%, față de nivelul înregistrat anul precedent. De asemenea, nivelul consumului pe cap de locuitor a coborât la 74 litri în 2014, de la 81 litri, în 2013.

“După doi ani consecutivi de contracție accentuată a consumului având ca principală cauză presiunea fiscală, piața berii are nevoie mai mult ca oricând de o gură de oxigen. Toate studiile pe care le-am derulat în ultimii ani au contrazis însăși rațiunea presiunii fiscale: creșterea accizei la bere nu poate genera venituri mai mari la bugetul de stat, ci dimpotrivă – pe fondul contracției consumului, pierderile la bugetul de stat din TVA și alte taxe aferente producției de bere au depășit veniturile din acciză”, a declarat Lucian Ghinea, Președintele Asociației Berarii României.

În 2013, statul român încasa venituri cu 4% mai mici de pe piața berii, ca urmare a creșterii accizei, în condițiile unui nivel zero de evaziune fiscală în producția de bere.

În 2014. istoria s-a repetat, veniturile încasate la bugetul de stat din acciză, TVA și alte taxe aferente producției de bere provenite doar de la membrii Asociației au scăzut cu 22 milioane euro.

“Salut proiectul noului Cod Fiscal propus de Guvern. Este un document care reflectă o corectă înțelegere a realităților din economie și, mai mult, identifică soluția opririi declinului pieței berii:stabilirea accizei la bere la minimul european”, a mai spus Lucian Ghinea.

Sectorul berii contribuie cu peste 60% din totalul accizei colectate

Cu zero evaziune fiscală pe lanțul de producție, 69.700 locuri de muncă create pentru români și un nivel înalt al valorii adăugate, industria berii continuă să aibă o contribuție importantă la economia României. Astfel, sectorul berii contribuie cu peste 60% din totalul accizei colectate la bugetul de stat de pe piața băuturilor alcoolice, iar jumătate din prețul unei beri îl reprezintă în prezent taxele.

Producția de bere din România își menține caracterul național, peste 97% din berea consumată de români fiind produsă în continuare local. Mai mult, peste 70% din materiile prime agricole folosite pentru producerea berii provin din România.

Scăderea bugetelor investite

Asociaţia a mai anunţat că deși eforturile investiționale ale membrilor ei au fost aproape constante de-a lungul timpului, depășind până în prezent 1,3 miliarde euro, contracția pieței în 2014 a condus la o scădere cu 2 milioane euro a bugetelor investite, acestea ajungând la 60 milioane Euro.

În 2014, importurile de bere s-au diminuat cu 0,09 milioane hectolitri, atingând 0,45 milioane hectolitri, în timp ce exporturile au scăzut cu 0,05 milioane hectolitri, atingând 0,3 milioane hectolitri în 2014.

Contracția pieței s-a resimțit și la nivelul numărului de angajați ai companiilor producătoare de bere membre ale Asociației. Astfel, numărul locurilor de muncă a scăzut în 2014 cu 300, ajungând la 3.700.

“În ciuda dificultăților pe care producătorii de bere le-au întâmpinat în ultimii ani, berea rămâne o băutură iubită de români, fiind aproape nelipsită de pe mesele lor. Sperăm ca 2015 să aducă tuturor mai multe motive de sărbătoare, deci mai multe motive pentru a savura o bere rece alături de cei dragi”, a declarat Constantin Bratu, Director general Asociația Berarii României.