Stiri: Constructii

Directori Mazars

Piața birourilor 2018: Creștere în primele nouă luni

06.11.2018

Piața birourilor 2018. În București, piața de birouri a înregistrat un volum total de tranzacții de închiriere de 75.300 metri pătrați, în trimestrul al treilea din 2018. Din acest total, cererea nouă a fost de 20.400 metri pătrați, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Colliers International. Cererea a provenit, în mare măsură, din partea segmentelor de servicii profesionale și IT&C.

Piața birourilor 2018: Se observă un echilibru

„Suprafața totală închiriată – care include, pe lângă închirierile propriu-zise, renegocierile și prelungirile de contracte – a fost de aproximativ 73.500 mp, în creștere cu 18% față de 2017. În schimb, cererea nouă a înregistrat valori mai mici, de 20.400 mp, la jumătate față de nivelul de anul trecut. Pe ansamblul primelor 9 luni ale anului, în mod clar se observă o temperare a activității de închiriere și o echilibrare a pieței de birouri”, a declarat Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania.

Piața birourilor 2018: Companiile care au închiriat birouri

În perioada ianuarie-septembrie 2018, cea mai mare parte a cererii a venit din partea companiilor care oferă servicii profesionale (26% – inclusiv co-working). Acestea au fost urmate îndeaproape de companiile de IT&C (25%) și de firme cu profil energetic și industrial (19%).

Totodată, numai din partea segmentului de co-working a rezultat un procent de 20% din cererea netă, respectiv 10,4% din cererea totală.

„Amploarea acestui fenomen, evidențiată de intrarea Mindspace și Spaces pe piața locală, contribuie la senzația de încetinire a pieței de birouri, întrucât această parte a cererii noi nu este corelată și cu o creștere a ocupării forței de muncă”, a afirmat Sebastian Dragomir, Head of Office Advisory în cadrul Colliers International.

Piața birourilor 2018: Activitatea de închiriere a fost dominată de:

  • zonele centrale (32%)
  • Centru-Vest (18%)
  • Vest (13%)

Zonele din nordul Capitalei – Dimitrie Pompeiu, Piața Presei/Expoziției și Floreasca-Barbu Văcărescu – au fost mai puțin căutate (12%, 10%, respectiv 6%).

Piața birourilor 2018: Cum au evoluat chiriile?

Studiul mai arată că în ceea ce privește chiriile, acestea au rămas în general stabile. Însă, unele subpiețe, precum Floreasca – Barbu Văcărescu, resimt anumite presiuni asupra lor. Acestea sunt rezultatul cererii puternice din partea chiriașilor și a gradului scăzut de neocupare.

„În mod asemănător, presiuni de scădere asupra chiriilor s-ar putea resimți în viitor și în urma relocărilor tot mai frecvente din clădiri moderne de birouri în altele (stoc competitiv), fenomen ce a crescut în primele trei trimestre din 2018 la un nivel maxim post-criză de 26% din cererea totală”, a adăugat Sebastian Dragomir.

Citește și Metodologia de evaluare a studiilor universitare de doctorat, aprobată de Ministerul Educației