Piata bunurilor de folosinta indelungata 2019

Creștere de 5,7% pe piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată

03.03.2020

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată 2019. Piaţa românească de bunuri de folosinţă îndelungată (technical consumer goods, TCG) a avut în ultimul trimestru al anului 2019 o creştere a valorii vânzărilor de 5,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018. Avansul a fost datorat campaniilor promoţionale organizate în perioada Black Friday şi în luna decembrie 2019, conform GfK TEMAX.

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată 2019. Sectorul Telecom

Cel mai mare sector al pieţei, cel Telecom, a înregistrat o creştere de 13,5% în aceeaşi perioadă, creştere generată de evoluţia pozitivă a categoriilor brăţări electronice (core wearables) şi telefoane smart cu display de cel puţin 5,6 inch.

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată 2019. Electrocasnice mici

O creştere substanţială a vânzărilor au înregistrat şi electrocasnicele mici (small domestic appliances, SDA), 11,2%. Singurele categorii de produse din acest segment care au scăzut în această perioadă au fost electrocasnicele pentru bucătărie şi storcătoarele.

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată 2019. Electrocasnice mari

Electrocasnicele mari (major domestic appliances, MDA), al doilea sector ca importanţă în piaţă, a înregistrat o creştere de 4,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018.

Cu un trend diferit, sectoarele electronice (consumer electronics, CE) şi tehnologia informaţiei (IT) au înregistrat o scădere de 2%, respectiv de 6%. Aceste scăderi au fost generate de reducerea vânzărilor de produse din categorii precum:

  • sisteme audio
  • computere

Echipamente de birou

Aceeaşi evoluţie negativă a vânzărilor a fost înregistrată în sectorul echipamentelor de birou (office equipments, OE). Vânzările au avut o scădere cu 7,2% în ultimul trimestru al anului 2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018.

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată 2019. Aparate foto

Sectorul de aparate foto digitale a fost relativ stabil în ultimul trimestru al anului 2019. Această stabilitate a venit după o perioadă de scădere constantă înregistrată în ultimul an.

Citește și Rezultate Agricover 2019. Ce valoare au avut creditele acordate anul trecut? 

 

 

 

 

 

 

Citiți și despre: