Piata bunurilor de folosinta indelungata 2019

Piața bunurilor de folosință îndelungată, în creştere

16.05.2017

Piața bunurilor de folosință îndelungată a crescut în primul trimestru al anului cu aproape 6% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform studiului GfK TEMAX pentru România – T1 2017. Două dintre cele șapte sectoare – electronice și electrocasnice mici – au înregistrat rate de creștere de două cifre. Cea mai mare scădere (de peste 16%) a fost înregistrată de sectorul de dispozitive de printare.

Astfel, piața de TV a înregistrat o creștere ușoară, în condițiile menținerii constante a prețului mediu și a evoluției segmentelor cu rezoluții superioare.

Sectorul de produse audio se află în creștere: boxele au crescut semnificativ, fiind urmate de sistemele audio și de segmentul de boxe cu sistem de andocare/boxe mici.

Sistemele video de redare/înregistrare au scăzut semnificativ, comparativ cu T1 2016.

În cazul electrocasnicelor mari, T1 2017 s-a încheiat pe un trend pozitiv. Categoriile emergente au înregistrat creșteri de două cifre, în timp ce principalele categorii au încetinit ritmul de creștere.

De asemenea, piața de electrocasnice mici a înregistrat o creștere de două cifre în 2017, având aproape toate categoriile pe o tendință pozitivă.

Aparatele pentru prepararea băuturilor calde și friteuzele au avut cele mai mari creșteri.

Storcătoarele de fructe și legume au o tendință descrescătoare, generată de o scădere a cererii pe storcătoarele de fructe și legume prin centrifugare și de o importantă scădere a prețului mediu pe storcătoarele de fructe și legume prin presare.

Aflată într-o ușoară creștere, piața de camere foto a înregistrat o creștere a prețului mediu, ca urmare a creșterii cererii pentru produsele cu rezoluție de tip Full HD.

Totodată, camerele vizuale au înregistrat o rată importantă de creștere în sectorul de IT, ca urmare a evoluției cererii pentru segmentul onboard, contribuind la creșterea prețului mediu al întregii categorii.

Comparativ cu T1 2016, sectorul IT a înregistrat o ușoară scădere.

Piața de laptopuri s-a aflat în linie cu evoluția sectorului de IT. Cererea pentru tablete a scăzut, înregistrând astfel cea mai puternică scădere la nivel de sector.

Smartphone-urile 4G continuă să crească cu două cifre.

Piața de smartphone-uri a înregistrat doar o ușoară creștere în T1 2017 față de aceeași perioadă a anului trecut.

Echipamentele de printare cu cerneală se află pe un trend stabil comparativ cu T1 2016.

Piața de echipamente de birou a scăzut cu două cifre, determinată atât de scăderea multifuncționalelor cât și a imprimantelor.

 

 

Citiți și despre: